fbpx
ВестиЕкологијаТоп вести

АД ЕСМ-Расте нивото на акумулациите

АД ЕСМ континуирано ја следи состојбата и во изминатиот период се произведуваше помалку електрична енергија од хидроелектраните од тоа што беше планирано.

Во последните два месеца континуирано расте нивото на акумулациите каде АД Електрани на Северна Македонија има производни капацитети или користи дел од водата од истекот на природните езера. Во најдобар ред се одвива процесот на производство на електрична енергија од хидроелектраните, како и процесот на снабдувањето со вода за пиење и наводнување, а во исто време на високо ниво се одржуваат биолошките услови за живиот свет во акумулациите и по теченијата на реките.

Акумулацијата Тиквеш се наоѓа на ниво од 262 метри надморска висина, односно на само 3 метри под максималната кота.

Охридско Езеро во моментот е на ниво од 693.67 мнв., додека минималната кота е 693.10.

Дебарско Езеро е на ниво 572.36 метри, а минималната кота е 560.

Мавровско Езеро 1216.76 метри а минималната кота е 1207.

Глобочица изнесува 686.74 метри, додека минимумот е 682.60.

Козјак се наоѓа на кота од 450.62 метри, додека минималната кота таму е 435 метри.

Света Петка е на ниво од 357.06, додека пропишаниот минимум е 355 метри.

Сите коти на акумулациите се на своите просечни вредности за овој период од годината и се високо над дозволените минимални нивоа.

-Се надеваме дека оваа година ќе биде хидролошки подобра од 2017, 2015, 2012 или 2008, кои беа сиромашни во врнежи.

АД ЕСМ континуирано ја следи состојбата и во изминатиот период се произведуваше помалку електрична енергија од хидроелектраните од тоа што беше планирано, имајќи го предвид токму значењето кое водните ресурси го имаат за секоја сфера и дејност, информираат од АД ЕСМ.

 

 

Слични написи

Back to top button
Close