вести

БИЗНИС КОЈ ЦВЕТА СО ВЕКОВИ: Зошто канабисот – е “Зеленото злато” на Кина?

(Oвој напис е објавен на: септември 4, 2017)

kanabis

Полека Кина се претвора суперпроизводител на лекови за канабис. Одгледување на марихуана е дозволено на североисток, во близина на руската граница, и во јужните региони. Сепак, употребата е под државна контрола. Истражувачките институти работат на нејзината употреба за целите на лекување, во војската и индустријата. Во светот има регистрирано 600 патенти за производи од канабис. Половина од нив беа издадени на кинески, пишува Nezavisimaya Gazeta.

Секоја пролет, во април, Џијанг Ксинџианг резервира дел од областа на својата конопница. Неговиот имот се наоѓа во провинцијата Хејлунџанг, на границата со Русија. Големината на полињата зависат од побарувачката на пазарот. Но, неколку години канабис се сее на околу 600 хектари. Исто како и другите селани во оваа област, Џијанг целосно ја легализира својата култура.

Земјоделците ги продаваат стеблата на текстилни фабрики кои произведуваат висококвалитетни ткаенини, лисјата – на фармацевтските компании за правење на лекови, а семето – на компании од прехранбената бранша која подготвува од нив колачи, кујнски масла и пијалаци.

За земјоделците, жетвата е “зелено злато”. Канабисот носи повеќе од 10.000 јуани (1.500 долари) на секој хектар. И обичните култури како пченка даваат само неколку илјади јуани. Канабисот нема многу природни непријатели, па затоа нема трошење за пестициди.

Властите ја легализираат и воведоа пропис за постапката минатата година. Дотогаш тие само ги затвораа очите. Друга важна продуктивна област е јужната провинција Јунан. Таму, производството е регулирано од 2003 година.

Според државните статистики, двата региони учествуваат со половина од областите за законско комерцијално одгледување на производот на планетата. Како што тврди Јужно-кинескиот утрински пост, со поддршката и традициите на Кина, Кина, без фанфари, ја презеде позицијата на над-држава за производство и научни анализи на оваа земјоделска култура.

Не постојат официјални статистички податоци за тоа колку канабис се собира секоја година во Кина. Сепак, плантажите процветаа.

Владата финансира научници кои ја истражуваат употребата на ова растение за воени цели – третманот на војниците и производството на воени униформи. Така, се создадени хибридни сорти на оваа култура.

Меѓутоа, секој ден не е Велигден. Во 2014 година, Министерството за јавна безбедност информира дека има отворено во земјата голем број нерегистрирани плантажи за марихуана, особено во провинцијата Цзилин и автономниот регион Внатрешна Монголија.

Канабисот се одгледува во Кина многу векови. На прво место поради највредното својство дека има здрави влакна – соодветна суровина за јажиња, ткаенини и хартија. Од конопни нишки се правени според научниците најраните видови хартија, изнајдени во Кина. Семето и лисја се користат во традиционалната кинеска медицина. Класичен древен труд по фармација од прв или втор век на нашата ера го содржи следново предупредување: “Ако земе човек преголема доза, ќе трча натаму наваму како чукнат и ќе го види ѓаволот (…) А после умерена употреба ќе може да комуницира со Бога”.

Алексеј Маслов, шеф на школата за ориенталисти кон Факултетот за економија, посочил: “Ништо чудно што канабис се произведува во големи количини во Кина. Историски е така веќе со децении. Производство се организира уште од 80-тите години на минатиот век. Зашто земји како Индонезија и Малезија водеа борба против дрогата. и практично не произведуваа коноп за медицински потреби.

Логично, Кина ја презеде дланката на шампионатот. Растението навистина се користи за медицински препарати во цивилна и воена медицина. Постои и посебен момент.

Официјално, производството на канабис беше забрането во средината на 1980-тите. Меѓутоа, со векови, таоистичките манастири традиционално одгледувале коноп.

Во Кина, производството на канабис е обичен бизнис, сепак, бара сериозна контрола. Провинцијата Јунан, на пример, ги снабдува британските фармацевтски компании. На обичните луѓе, сепак, им е забрането да користат канабис. Млади луѓе се наоѓаат во затвор многу години, осудени за продажба или употреба, додаде експертот.

Конопот или канабисот сеедно беше предмет на истражување во доцните 1970-ти, кога војната избувна со Виетнам. На армијата и биле потребни ткаенини за униформи за да останат суви при висока влажност. И темите имаат бактерицидни својства. Други истражувачи ја анализираат употребата на лекови за канабис во теренските болници. Како резултат во светот во моментот се патентирани околу 600 средства врз основа на ова растение. Половина се измислени во Кина.

Тан Син, претседател на HempinvestmentGroup со седиште во Пекинг, вели дека во партнерство со Народноослободителната армија на Кина раширил кинески производи и технологии во целиот свет. Заедно со воените специјалисти, се вршат клинички испитувања на лек за синдром на посттрауматски стрес-нарушувања.

Според зборовите на Тан неговата компанија има понуда да пласира производи добиени од канабис во сите земји кои учествуваат во проектот за Патот на свилата, развиен во Пекинг.


 

фактор.мк

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close