вести

Државата да обезбеди пари за да ги покрива загубите на земјоделците

(Oвој напис е објавен на: јануари 23, 2018)

zemjodelci

Земјоделците предлагаат нови мерки за националната програма за рурален развој. Една од нив е воведување на интервентен фонд за регулирање на пазарот. Во прво време фондот ќе располага со 6 милиони евра, средства кои ќе бидат употребени доколку дојде до драстичен пад на откупните цени на поедини земјоделски производи. Во тој случај разликата помеѓу откупната и реалната цена ќе ја субвенционира државата.

– На пример, ние сега бараме, бидејќи е ниска цената на јагнето, која е 140 денари, а треба да биде 220 денари, тоа значи дека околу 1500 денари по јагне треба државата да ги дотира. Ќе ги дотира од тој ново формиран фонд-изјави Ефтим Шаклев, претседател на Асоцијација на земјоделци на Р.М.

Реално е да се очекува дека во фондот ќе има пари доколку состојбата е критична само во поедини сектори, но доколку се повторат минатогодишните откупни цени кај сите житни култури, тогаш не ќе можат да бидат покриени сите загуби на земјоделците. Втора мерка е воведување на т.н. зелена нафта, чија практична имплементација ќе одземе време, зашто е потребно да помине на Влада, да се  распише тендер и да се изнајде начин за правилна распределба.

– 50 % од цената на нафтата ќе се субвенционира. Меѓутоа нема сите култури да бидат подеднакво ставени во „ист кош“, туку ќе се направи план за која култура колку нафта се троши и таа количина се множи со 50 % од постоечката цена-додава Шаклев

Како трета новина, земјоделците бараат намалување на ДДВ од 18% на 5 % за ветеринарните лекови, но уште повеќе на ветеринарните услуги, зашто праксата покажала дека, тие се многу поскапи од медикаментите за домашните животни.


 

sitel

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close