fbpx
Вести

Државата ќе дава субвенции за пренамена на стари куќи во апартмани за туристи

Државата ќе дава субвенции за домаќинставата кои селските куќи ќе ги претворат во туристички апартмани.

Аплицирањето за мерката ќе почне месецов и ќе биде по принципот прв дојден прв услужен.

Газдите ќе добијат назад 60% од трошоците за оваа намена, под услов тоа да не е повеќе од 3 000 евра по домаќинство. Објектот мора да биде уреден согласно традицијата  на крајот во кој што се наоѓа, како и да се служи храна вообичаена за тоа подрачје.

Целта на мерката е да се подобри туристичката понуда и да се  развие руралниот туризам.

Оние кои аплицираат ќе треба да докажат дека инвестирале за оваа намена.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close