вестиТоп вести

Експерти ги здружуваат силите за превенција од африканска свинска чума на Балканот

(Oвој напис е објавен на: февруари 21, 2019)

Експерти ги здружуваат силите за превенција од африканска свинска чума на Балканот

 

21 февруари2019, Беград – Намалување на ризикот од појава и подобрување на подготвеноста за брзо откривање и контрола на болеста африканска свинска чума во балканските земји е главната тема на четири-дневната работилница на ФАО која завршува денеска во Белград, на која присуствуваат и претставници од Северна Македонија.

 

Африканската свинска чума е вирусна хеморагична болест која убива до 100 проценти од инфицираните домашни и диви свињи. Не претставува ризик за здравјето на луѓето, но има потенцијал да ги загрози животот во руралните средини, безбедноста на храната и трговијата во засегнатите региони.

 

Вопоследнивегодини, болестапостепеносешири и нејзината појававоБугарија, Унгарија и Романијаво 2019 годинапретставувасериозна и неизбежназаканазаБалканот.

 

“Вирусот може брзо да се шири поради релативно густата популација на диви свињи и распространетоста на одгледување домашни свињи во фарми на отворено”, истакна Даниел Белтран-Алкрудо,  офицер на ФАО за здравје кај животните. Според него “висока свест, подобрена биосигурност и подготвеност се клучни за спречување на болеста да влезе во регионот и минимизирање нанегативните влијанија врз руралната егзистенција, вредносниот синџир во секторот свињарство и трговијата”.

 

За таа цел, ФАО спроведува итен проект насловен”Итна подготвеност против африканска свинска чума на Балканот”, со денешната работилница како прв чекор во дефинирањето на стратегии за превенција и контрола на болеста во регионот и идентификација на проблематичните прашања на граничната контрола, јавната свест, биосигурноста итн.

 

На работилницата учествуваат меѓународни експерти, како и повеќе од 25 учесници од пет земји учесници во проектот–Северна Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија – плус Хрватска, Унгарија и Романија. Учесници се претставници од министерства за земјоделство, агенции за храна и ветеринарство, агенции за шумарство, како и ловни здруженија и невладини организации активни во секторот свињарство. За болест како африканска свинска чума, координацијата меѓу сите овие институции е од клучно значење. Меѓународните агенции, како Европската агенција за безбедност на храна и Светската организација за здравјето на животните, исто така, се дел од настанот.

 

“Работилницата е исклучително важен форум за споделување на знаења меѓу експерти од различни области”, изјави Даниела Мангионе, Програмски офицер на ФАО. “Балканот не бил изложен на африканска свинска чума, што значи дека владите, земјоделците и ловците имаат ниска свест и недоволно техничко знаење за болеста”.

 

Како резултат на работилницата, претставниците ќе  договорат план на активности за 18-месечниот проект кој започна во декември 2018 година и ќе обезбедат детални информации за клучните предизвици во врска со болеста кои секоја засегната земја ќе има можност да ги адресира.

 

 

 

КОРИСНИ ЛИНКОВИ:

 

Новатамапана ФАО задивисвињиможедапомогневоуправувањетосоафриканскатасвинскатреска

www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/1136438/

 

Откривање и дијагностиканаафриканскасвинскачума – прирачникзаветеринари

www.fao.org/documents/card/en/c/bd35c569-752e-4b57-892e-e3e2e0ee0c9c/

 

Доказите укажуваат дека дивите свињи ја пренесуваат африканската свинска чума

www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/1069049/

Справување со африканска свинска чума кај дивите свињи – Надзор и превенција на пренос до / од домашни свињиwww.fao.org/europe/events/detail-events/en/c/1051367/

ВИДЕО: Свест за африканската свинска чума
www.youtube.com/watch?v=8er39hl4YUs


Глобален извештај за разузнавање на болести кај животните
www.fao.org/documents/card/en/c/c7e1999f-ada1-4720-ace7-5592410117b0/

Европа и Централна Азија подготвени да одговорат на прекуграничните болести кај животните
www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/1041660/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новинари и уредници:

Зафотографии, аудиоснимки, видеоматеријал и b-roll, контактирајте: (+39) 06 570 53625 или [email protected].

 

Онлајналатки:

Фотографиина FAOnews Flickr профилот

ФАО онлајнредакција

RSSнасловина ФАО вести

@FAOnewsна Twitter

 

Регионалнаканцеларијана ФАО заЕвропа и ЦентралнаАзија | 34 Benczurutca, Будимпешта, Унгарија | (+36) 1 461 2000 | www.fao.org/europе

 

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close