fbpx
ВестиМакедонијаСоветиТоп вести

ERWIX- природен био-стимулатор наменет за контрола на фитопатогени бактерии и габи. АГРОУНИК

Ервикс ја содржи сапрофитската бактерија Bacillus subtilis. Оваа бактерија припаѓа на групата безбедни безопасни бактерии за животната средина и луѓето (GRAS- знак за препознатлив по безбедност). Ервикс не е токсичен за пчелите. Се препорачува за органско и конвенционално земјоделско производство.

Ервикс содржи-

1. АНТИМИКРОБНИ МЕТАБОЛИТИ  –  СУРФАКТИН  кој го спречува развојот на фитопатогени и има директно антибактериско и антифунгално дејство. СУФРАКТИН е биосуфициран кој го промовира врзувањето на бактериите на површината на растенијата со намалување на напнатоста помеѓу површината на растението (лисја, цвеќиња, корени, дрвја) и водената фаза во која се наоѓаат бактериите. Бактеријата Bacillus subtilis на тој начин се шири низ површината на растението и ја колонизира (ја населува).

2. АУКСИН (ИНДОЛ–3–ОЦЕТНА КИСЕЛИНА)  кои ја зголемуваат содржината на хранливи материи на површината на растението (шеќери, аминокиселини, амино шеќери) што го стимулира опстанокот и репродукцијата на бактеријата Bacillus subtilis на растението.

B.subtilis формира биофилм што ја колонизира површината на растението. Конкуренција помеѓу B.subtilis и фитопатогени: за местата на врзување на површината на растенијата и хранливите материи (храна) се спречува формирање на биофилм или врзување на фитопатогени габи и бактерии на површината на растенијата. На овој начин Ервикс го намалува бројот и вирулентноста на фитопатогени организми и го штити растението од патогени. СУРФАКТИН, кој има фунгицидно и бактерицидно дејство, директно спречува инфекција на растенијата.

ЕРВИКС АПЛИКАЦИЈА:

1. ЗА СУЗБИВАЊЕ НА Erwinia amylovora: (ПРЕД ОТВОРАЊЕ НА ЦВЕТОВИТЕ, ВО ПОЛН ЦВЕТ, КОГА ПРЕЦВЕТУВААТ, ВО ТЕКОТ НА ОД ВЕГЕТАЦИЈАТА ПО ГРАДОТ, СЕ ПРСКА СО ЕРВИКС ВО РОК ОД 24 ЧАСА)

Количина на примена: 0,5 – 1% или 5 – 10 л / ха со потрошувачка на вода од 1000 л / ха;

2. ЗА СУЗБИВАЊЕ НА Xanthomonas sp. (ОД ФЕНОФАЗА кога првиот плод достигнува типична големина)

Количина на примена: 1 – 2% со потрошувачка на вода од 300 – 400 л / ха;

3. ЗА СУЗБИВАЊЕ НА Botrytis cinerea (од прецеветување до фенофаза на почеток на зреење )

Количина на примена: 5 – 10 л / ха со потрошувачка на вода од 600 – 1000 л / ха;

4. ЗА СУЗБИВАЊЕ НА- Verticilium sp. и Фусариум сп. (со третирање на земјиштето, непосредно после расадување, во фаза на интензивен пораст на растението 3 до 4 пати)

Количина на апликација: 1 – 2 ml / м2.

Ефекти од примена-

Ефикасно во сузбивање  на фитопатогените бактерии.

Ја зголемува отпорноста на растенијата.

Нема отпор.

Нема период на чекање.

Безбеден за употреба.

Безбеден за животната средина.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close