fbpx
Вести

ЕУ забранува одгледување на 3 вида ГМО

eu zabranuva odgleduvanje na 3 vida gmo

Претставниците на 28-те земји членки на ЕУ одбиле да дозволат зачувување на 3 вида генетски модифицирани семиња. Тие сепак не ја потпишале забраната, оставајќи ја одлуката во рацете на Европската комисија, соопштија од Комисијата, пренесуваат агенциите.

Гласањето, организирано од ЕК во техничка комисија, беше прва таква откако стапи во сила нов закон донесен во 2015 година . Таа им овозможува на земјите членки да забранат на целата или на дел од нејзината територија одгледување на ГМО култури.

17 земји (Бугарија, Германија, Кипар, Латвија, Грција, Хрватска, Франција, Австрија, Унгарија, Полска, Холандија, Литванија, Италија, Словенија, Малта, Луксембург и Данска) одлучиле да го отфрлат одгледување на ГМО, како и 4 региони ( Шкотска, Велс, Северна Ирска и Валонија).

Во моментов МОН 810 (MON 810) на гигантот Monsanto е единствениот ГМО одобрен во ЕУ.

Гласањето беше за обновување на лиценцата на пченката на Монсанто, како и за овластување на две нови семиња на модифицирана пченка, развиени од компаниите DuPont и Syngenta.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close