fbpx
ВестиМакедонијаСоветиТоп вести

Ѓубриво од есенски лисја

Тие ја подобруваат почвата, ги рециклираат хранливите материи и го подобруваат хумусот. Лисјата што паѓаат на есен се вреден ресурс во градината – тие можат да бидат компостирани, собрани под жива ограда како засолниште за дивиот свет или да се претворат во калап за лисја.

 

Се прави кога есенските лисја се распаѓаат од бавното дејство на габата, а не од бактериите што ги разградуваат другите компоненти на компостот.

Ставете ги лисјата во посебна корпа и ќе имате идеален материјал за употреба за садење во наредните години.

Лисјата на сите листопадни дрвја прават добра мувла на лисјата, но некои се распаѓаат побрзо од другите.

Мали тенки лисја, како што се оние од брезата, се распаѓаат прилично брзо, додека големите кожи, како што е костенот, ќе треба да се распарчат.

Зимзелени лисја и игли траат многу подолго и не треба да бидат вклучени во големи количини.

Лисјата што брзо се распаѓаат се: бука, бреза, цреша, брест, габер, вар, даб, топола, врба. Тие имаат малку влакнест лигнин и многу азот и калциум и ќе произведат мувла на лисја во рок од една година. Додадете ги директно во мрежеста корпа или во пластични кеси со дупки без да ги смачкате.

Лисјата што полека се распаѓаат се: листопадни грмушки, глог, јавор, магнолија, јавор, костен.

На големи, тврди лисја со голема содржина на лигнин и мала содржина на азот и калциум им се потребни 18-24 месеци да се распаднат. Исецкајте ги со косилка.

Восочната смола ги покрива иглите, па им треба повеќе од една година да се расипат. Игли можете да додавате на секои шест до осум недели. Навлажнете се во суво време, идеално користете вода од дожд. Користете го овој калап за прекривка или засадување на растенија кои сакаат киселина.

Зимзелени лисја се: Аукуба, шимшир, фотинија, рододендрон, скимиа. Тие исто така имаат восочен слој и можат да се држат заедно, забавувајќи го распаѓањето. Исечени на мали парчиња, тие најдобро скапуваат во топлината на мешаниот компост.

Лисјата може да се чуваат во мрежеста корпа направена од жичана ограда обесена на дрвени колци.

Е ви требаат:

  • обвивка за задушување плевел / фолија за мулчирање;
  • жичана ограда;
  • 4 дрвени колци;
  • чекан;
  • гумен чекан;
  • жица или канап;

Исечете парче фолија малку повеќе од 1 квадратен метар, ако самата корпа ќе биде толку голема. Со гумена чекан, зачукувајте ги четирите колци во земјата оддалечени околу 1 м. Опкружете ги со жичана ограда и покријте ги краевите со жица или канап. Ставете ја фолијата за мулчирање внатре.

Сега можете да ги поставите лисјата. Тие ќе се намалат за околу две третини откако ќе почнат да скапуваат и треба да бидат подготвени за ѓубриво за една или две години.

Извор: gardenersworld.com

Слични написи

Back to top button
Close