fbpx
Вести

Јазлеста кожа го сотре добитокот во плачковските села

Болеста јазлеста кожа се шири низ карбинските села. За само три недели околу 400 говеда од Плачковичките села се заразиле од болеста. Сточарите бараат, надлежните да им помогнат со ширење на заразата.

jaslesta kozha go sotre dobitokot vo plachkovskite sela

 

Состојбата е алармантна. Од рано утринава со градежна механизација од општината, во близина на пет села се копаат јами за угинатите говеда.

Вакцинацијата на говедата со која треба да се спречи ширењето на болеста треба да стартува во текот на наредната недела, кога ќе заврши и набавката на 250.000 вакцини.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close