Јогуртли тава со јагнешко месо

(Oвој напис е објавен на: April 17, 2019)

 

 

Велигденскиот ручек кај нас не можи да помини без јагнешко и јогуртли тава.
Од вечер, значи преку ноќ, го приготвуваме месото. 
Го наслоуваме, внатре во место ставме парчиња лук и го премачкуваме со масло и пипер. 
Го налеваме со вино и го оставаме да отстои цела ноќ.
Наредниот ден го виткаме во фолија и го печиме во загреана рерна.
 Така завиткано го печиме околку 1 час, потоа ја вадиме фолијата 
и го печиме уште еден час вртејки го местото на двете страни.
Кога ќе се испечи месото го вадиме и го ставаме на страна, 
а во плехот во кој го печевме месото ги ставаме киселото млеко и јајцата биени и оризот.
 Печиме додека се направи оризот.Традиционален велигденски ручек.

Share Button