fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Како да одберете свежа риба

 

Сакате ли  да  готвите риби, но немате појма на  што да обрнете  внимание кога ги купувате на пазарот? Треба особено да се внимава кога се високи температурите. Еве за што треба да се води грижа  според професионални готвачи.

Ако сте еден од оние кои не ја готват  толку често оваа храна со висок ризик, помислата дека треба да поминете часови на шопинг при купување може да биде малку застрашувачка. Што е тоа што го бараш? Како да знаете дека рибата е свежа? И што треба да се да избегнува?

Еве неколку совети за избор на свежа речна или морска риба .

 

Мирисот на рибата  Најпрво проверете го мирисот. Рибарницата и рибите  ќе мирисаат чисто и свежо и малку на  океански и морски билки. Ако рибата е свежа, никогаш не треба да мирисате необично и лошо. Ова е прв знак дека рибата не е свежа.

 

Очите на рибатаАко купувате свежа риба, проверете ги нејзините очи. Очите треба да бидат сјајни и полни. Замаглени (или „млечни“) очи ни кажуваат дека рибата долго време стои во рибарницата.

 

Кожата на рибата  Обрнете внимание на кожата и  жабри на рибата. Ако рибата е свежа, нејзината кожа е светла и метална во боја. Кожата не треба да биде мрсна, дури и на жабрите. Допрете ја рибата. Рибата треба да биде убава и цврста, не мека или леплива.Осигурете се дека жабрите се чисти и светло црвени. Како што стареат рибите, нејзините жабри потемнуваат и ќе почнат да стануваат кафеави. Слузавите  жабри се сигурен знак дека рибата се расипува.

 

Одресци и филети од риба Кога купувате одресци или филети, проверете дали месото е светло и цврсто, не густо и меко. Проверете ја структурата на месото за да бидете сигурни дека е мазно и недопрено и не е скршено или ронливо. Осигурајте се  каков мирис има рибата; месото може да биде влажно, но секоја влага треба да биде јасна, да не е заматена и месото никогаш да не биде лигаво. За замрзната риба, задолжително проверете ја декларацијата.

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close