fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Како да се спречи опаѓањето  на цутот кај  доматите?

Губењето на цутот е состојба кога цутот од доматите  паѓа пред да се формира  плодот, поради недостаток на опрашување и заради разни видови стрес предизвикан од околината.

Кога температурата ќе се искачи над 32 степени или паѓа под 12, стапката на опрашување паѓа. Покрај тоа, висока или мала влажност може да го спречи лепењето на поленот. Недостаток на хранливи материи и проблеми со наводнување, исто така, можат да предизвикаат паѓање на цутот. За среќа, одредени видови на стрес предизвикани од надворешни фактори може да бидат коригирани.

Прво, многу е важно да се избере сорта домат во согласност со климата во областа. Постојат сорти што рано созреваат  во места  со доцна летна топлина, сорти што добро толерираат ниски температури, а кои се добри за планинските области, како и сорти што добро се одвиваат при високи летни горештини.

Доматите растат најдобро на дневни температури помеѓу 21-29 степени, и може да издржат екстремни температури за многу кратко време. Ако доматот е засаден во погрешно време од годината, постои веројатност  од паѓање на цутот. Некои временски проблеми може да се избегнат со садење рани или доцни цветни сорти.

Кога влажноста на воздухот падне под 40 проценти, испрскајте ги листовите со мали капки вода. Високата или ниската влажност го спречува опрашувањето, предизвикувајќи цутот да испадне. Оваа техника не се користи кога влажноста е висока или ако растенијата имаат проблеми со габите.

Кога температурата надминува 29 степени, користете мрежа за сенки. Исто така, кога температурата ќе се спушти под 15 степени, користете заштита од студ. Чувајте ги растенијата во идеален температурен опсег за да им овозможат добро да се опрашуваат.

Покрај температурните разлики, доматите се чувствителни и на недостаток на вода. Обезбедете доволно вода за да ја задржите коренската зона влажна во текот на сезоната на растење, но не и влажна. Премногу или премалку вода придонесува за падот на цутот и нерамномерниот раст на плодот. Наводнете ги доматите еднаш или двапати неделно.

Што се однесува за прихрана, употребете  ѓубриво со малку азот, како што се NPK 6-24-24 или 8-32-16. Големи или мали количини на азот може исто така да влијаат на падот на цутот.

Извор:Агромедиа

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close