fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Како јачменот ја оплеменува почвата

Покрај тоа што е суровина неопходна за прехранбената индустрија, јачменот позитивно влијае и на земјиштето на кое расте и го подготвува за одгледување други култури.

Јачменот  е житарица   која  се одгледува илјадници години. Јачменот имал предност пред пченицата затоа што е поотпорен на варијации на влага и топлина. Во споредба со пченицата, јачменот  многу поефикасно ја користи водата , па затоа е поотпорен на суша. Како зимска култура, голема предност на јачменот е тоа што рти на 1 ° C, а кога ќе помине процесот на стврднување, може да издржи температура од -20 ° C.

Јачменот е исклучително корисна суровина и затоа зазема значително место во ланецот за производство на храна. Од добиточна храна, до индустриска употреба при подготовка на пиво и одгледување квасец, јачменот е незаменлив. Но, освен што го има своето место на пазарот, јачменот е исклучително корисен за земјата.

Јачменот е одлична покривна култура

Кога парцелата не се користи, како што може да биде случај кога чекате сеидба на зимска пченица, паметно е да сее јачмен. Кога се користи на овој начин, јачменот не се бере, туку треба да се изора заедно со почвата пред да созрее. Често се сее во комбинација со мешунки кои ја збогатуваат почвата со азот.

Фактот дека расте брзо и се натпреварува со плевелите за хранливи материи, како и ослободувајќи соединенија токсични за другите растенија, значи дека го спречува растот на плевелите. Јачменот ја штити почвата од ерозија, а тоа е особено точно кога се одгледува како зимски јачмен, бидејќи неговиот корен може да достигне и до  1,5 метри во земјата. Оваа должина на коренот му овозможува да го апсорбира вишокот на азот што доаѓа во почвата од другите покривни култури.

Оставен да изгние на парцелата, јачменот дава голема количина на биомаса и го подобрува квалитетот на почвата и хемиски и физички. Како најдобро да се користи јачмен во плодоредот? Експертите препорачуваат одгледување јачмен во плодоред, бидејќи дава помал принос како  монокултура.

Прихраната на  зимските  култури е исклучително важно за добри приноси.

Во плодоредот, јачменот е одличен во ротација со соја и компири. Истражувањата покажуваат дека јачменот  има позитивен ефект врз сојата и го зголемува приносот. Од друга страна, јачменот негативно влијае на развојот на болести кои презимуваат во земјата и кои може да штетат на, па затоа есенската сеидба на јачмен им се препорачува на оние кои планираат да одгледуваат компири на пролет. Јачменот ќе успее ако се посее на парцели каде што се одгледуваат мешунки, маслодајни семе, пченка и луцерка.

Ако планирате да посеете зимски јачмен, чија примарна цел не е подобрување на почвата, треба да размислите за сеидбената сорта. Различни сорти се користат за производство на слад во подготовка на пиво (два реда) и за исхрана на добиток (четири редови и шест редови). Од  тоа која сорта ќе се одбере ќе зависи и профитот. Од една страна, ја подобруваме земјата без употреба на дополнителни хемикалии, а од друга страна, добиваме производ што секако може да се користи и за кој сигурно ќе има купувачи.

Извор: Агромедиа

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close