fbpx
ВестиСовети

Како работи комбајнот?

Времето е на жетва, дел од сезоната во која комбајните играат најголема улога. Со развојот на технологијата, тие стануваат поефикасни и пософистицирани, но основните принципи отсекогаш биле и остануваат исти, па современите комбајни ги комбинираат сите функции потребни за жетва: косење, вршење и прочистување.

Со нивна употреба, стапката на жетва се зголемува – со неколку килограми / час при рачно работење до 50 t / h со современи машини. Во извршувањето на жетвата, квалитет е многу важен, односно минималната загуба и крш, како и високата чистота на житото.

Како се одделува житото и каде оди? Што се случува со сламата? На кои принципи работи оваа важна земјоделска механизација може да се види во овие кратки образовни, интересни и корисни видео материјали.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=4sP3E5spjN4

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close