fbpx
Вести

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ВО МЕСЕЦ ОКТОМВРИ- Градинарство

Градинарските култури кои се наменети за потрошувачка во текот на зимата, треба да се
приберат пред настапувањето на поголемите мразеви. Кочаните се отсекуваат под
коренот и се чуваат во ровови. Морковите за зимска потрошувачка исто така се чуваат во
ровови.
Ровот претставува јама ископана во земјата со димензии зависно од количината на
зеленчукот кој што ќе се чува во него. На дното на ровот се постила слама врз која се
реди зеленчукот и врз него повторно се реди слама.
Во првата половина на месецот се сади салатата и зелената салата кои се наменети за
пролетната потрошувачка.
На крајот на октомври, или најкасно почетокот на ноември се прибираат празот,
ротквиците, зелените домати, карфиолот и главестата зелка.
Во овај период се сади зелениот кромид на отворено за рана пролетна потрошувачка.


 

agencija.gov.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close