fbpx
ВестиСовети

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ Градинарство

“Мртво” време за градинарите нема, а поготово за оние кои се занимаваат со
производство на расад за рано-градинарско производство. Во овај период почнува
наѓубрувањето на леите во оранжериите и во леите во кои се планира подоцна
производство на покасни сорти градинарски култури може да се посадат зелена салата и
лук. Во деновите кои што се погодни за работа, потребно е да се припреми почвената
смеса која што ќе се користи при пресадувањето.
Градините треба да се исчистат од остатоците од претходните култури, а поготово од
кочаните од доцната зелка, каде што може да презимуваат штетниците кои што се од
економска важност. Овај период е соодветен и за ѓубрење со суперфосфати или
калиумови ѓубрива, зависно од потребите на почвата.


 

agencija.gov.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close