fbpx
ВестиТоп вести

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Градинарство

Август е месец, во кој што градинарите имаат доста обилна работа. Имено, во овој
период треба да се продолжи со грижата за првите посадени култури, градинарите се
припремаат и за садење на вторите култури, а се наметнува и бербата. Треба да се има
во предвид дека, треба да се отстранат деформираните, заболени и нестандардни
плодови од краставици, домати и пипер. Тоа ќе овозможи нормален раст на новите
заврзоци, ќе се намали опасноста од зараза и воопшто ќе се добие подобар и
порентабилен производ.
За да се намали опасноста од болести и штетници во градинарските култури, не е
доволно тие само да се испрскаат. Потребно е да се испрска и уништи и плевелот во и
покрај површината засадена со градинарски култури. Ова особено важи за оранжериите
каде што
Сите зеленчукови култури во овој период имаат потреба од вода. Најдобро време
за наводнување е во раните утрински часови или покасно навечер.
Со цел да се заштитат доматите, потребно е да се водат редовни забелешки и
контроли за алтернариата, пламеницата и пепелницата. Исто така треба да се води
контрола и кај пиперот и кај краставицата. Веднаш при појава на првите симптоми,
потребно е да се реагира со соодветните фунгициди, а исто така веднаш штом се
надмине економскиот праг на штетниците потребно е да се истретира со соодветни,
регистрирани инсектициди.


 

agencija.gov.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close