fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Колку долго живеат пчелите и зошто умираат после убод?

Пчелите играат клучна улога во светскиот екосистем. Всушност, медоносната  пчела е најважниот единствен вид опрашувач во светот, обезбедувајќи растителна храна на луѓето и голем број животни, како и производство на мед, восок и други пчелини производи од. Сепак, иако има толку важни задачи, пчелата има прилично краток животен век.

Да немаше пчели, светот немаше да има бобинки, јаболка, краставици и уште многу друга храна. Покрај тоа, пчелите имаат свои производи, како што се мед и восок. Тие ја завршуваат целата своја работа за кратко време, а колку ќе живеат ќе зависи од многу фактори, вклучително и дали пчелата е трут, работник или матица.

Пчелната заедница е исклучително организирано и софистицирано друштво и се состои од неколку категории: една плодна матица, стотици машки трутови и илјадници стерилни пчели -работнички. Видот на пчелата, како и времето кога е родена, влијае на нејзиниот животен век.

Пчелите работнички имаат најмал животен век, додека матицата живее најдолго.

За време на фазата на кукла, пчелите формираат крилја, нозе, внатрешни органи и други делови од телото, користејќи ги масните резерви  на ларвата.

Просечното време што е потребно за пчелата да стане целосно развиена возрасна единка е околу 21 ден за работничките, околу 24 дена за трутовите и околу 16 дена за матицата.

Оревите најбрзо се развиваат благодарение на богатата диета. Тоа е исто така најголемата пчела во колонијата, приближно двојно поголема од работничката пчела. Беспилотните летала се малку поголеми од коленестото вратило, но никогаш не се во однос на кралицата.

Животниот век на матицата е 3-5 години, додека пчелата  работничка живее 6 недели во текот на пролетта, летото и есента, а пчелата во зимскиот период до 4-5 месеци. Трутовите умираат наскоро по парењето, а максималниот животен век им е околу 4 месеци.

Осилото е врзано за внатрешните делови, нервите и мускулите на медоносната  пчела, а кога ќе избоде човек, убодот останува заглавен во кожата. Пчелата инстинктивно се обидува да одлета, оставајќи дел од нејзините органи, што резултира со непосредна смрт. Сепак, ова се однесува само на пчелите работнички.

Матиците може  да убодат повеќе пати, но нивниот убод е многу редок. Речиси сите убоди се предизвикани од пчели работнички. Трутовите немаат осило.

 

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close