вести

Кондиторите се заблажија – растат добивките од продажба на чоколади и бомбони

(Oвој напис е објавен на: март 29, 2018)

bonboni

Кондиторската индустрија во Македонија минатата година работеше успешно. Тоа го покажуваат финансиските извештаи на најголемите компании во земјава кои произведуваат чоколади, бомбони, вафли и други слатки работи.

Кондиторската компанија „Европа“ од Скопје лани скоро двојно успеала да ја зголеми добивката. Според финансискиот извештај објавен на Македонската берза во 2017 година, фабриката остварила вкупни бруто-приходи на износ од 729.082.043 денари и се поголеми за 0,1% во однос на истите од претходната година.

Приходите од домашен пазар изнесуваат 290.157.562 денари и се намалени за 6%, a приходите од странски пазар се зголемени за 5 % и истите изнесуваат 420.533.615 денари.

Во 2017 година остварени се вкупни бруто-приходи на износ од 729.082.043 денари и се поголеми за 0,1% во однос на истите од претходната година. Приходите од домашен пазар изнесуваат 290.157.562 денари и се намалени за 6%, a приходите од странски пазар се зголемени за 5 % и истите изнесуваат 420.533.615 денари.

„ Во 2017 година остварена е нето-добивка по оданочување на износ од 50.266.155,00 денари и во однос на 2016 година кога истата изнесуваше 25.320.037 денари е зголемена за 98,5%“, се вели во соопштнието од компанијата објавено на Макеонската берза.

И кондиторската компанија „Витаминка“ од Прилеп се пофали со раст на профитот лани.  Според финансискиот извештај објавен на Македонската берза, оваа компанија минатата година ја заврши со единечни вкупни приходи од 1.745.01.000 денари и во споредба со остварените во 2016 година бележат пораст од 1%.

Во структурата на вкупните приходи најголемо учество, 98%, имаат приходите остварени од продажба на производи и услуги од основна дејност, кои во споредба со остварените во 2016 година бележат пораст од 1%.

„Остварените единечни вкупни расходи во 2017 година изнесуваат 1.682.076.000 денари и во споредба со остварените во 2016 година бележат пад од 3%. Вкупните инвестиции во основни средства во 2017 година изнесуваат 103.485 илјади денари“, се вели во соопштението за финансиските резултати остварени лани.

Бројките од Билансот на успех покажуваат дека Витаминка лани годината ја завршила со вкупна нето добивка од 32.098.000 денари што е за 50% повеќе споредено со добивката остварена во 2016 година од вкупно 21.396.000 денари.


 

eMagazin

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close