вестиСоветиТоп вести

Корисни препораки за примена на Тераграмин

(Oвој напис е објавен на: јануари 8, 2020)

Пресадување на готовиот расад 

Готовиот расад произведен во текот на зимските месеци во месец февруари во регионите каде што подоминантно се произведуваат пролетни раноградинарски култури веќе се пресадува. Наша препорака е при подготовката на почвата на која ќе се засади расадот на затворено истата да се истретира со Тераграмин во количина од 2 кг/м2 на следниов начин: откако механичката обработка на почвата е завршена и основното ѓубриво е нанесено, се расфрла рамномерно по целата површина Тераграмин и се внимава да се нанесат 2 кг на м2. На помали површини Тераграмин може да се нанесе рачно со негово растурање во редовите за садење, а кај поголеми површини, Тераграмин се нанесеува со ѓубре-растурач.

Потоа се врши фрезирање на почвата за да се внесеТераграмин-от, како и основното ѓубриво во корисниот слој. Со овој начин на подготовка на почвата се постигнуваат оптимални услови на почвата и таа е подготвена за пресадување на расадот. Подлогата на која ќе се пресадува расадот ќе има подобрена физичка структура, зголемен капацитет за апсорпција на водата и растворените ѓубрива и подобро искористување на истите од страна на растенијата, а ќе биде зголемена и аерацијата и температурата на почвата. Сето ова ќе придонесе за подобро адаптирање на расадот на новата средина и отпорност на биотски и абиотски шокови, побрз раст и развој, зголемен принос и квалитет на крајниот производ.

Подигање нови овошни насади

Овој период од годината во нашите краишта се користи и за подигање на нови овошни насади. За земјоделците кои ќе подигаат нови овошни и јаткасти насади битно е дазнаат на кој начин правилно да го применат Тераграмин при садењето. По садно место се употребуваат 0,5 кг во самата дупка, заедно со ѓубривото, а 2,5 кг треба да се измешаат со почвата за затрупување. Тераграмин-от употребен на овој начин ќе ја разровка земјата и ќе му овозможи на растението под обровкоренување.

Поради својството на Тераграмин да апсорбира 60% течност, ќе овозможи подобра снабденост и искористување на влагата и хранливите елементи од ѓубривата и ефектот ќе се забележи на растот и развојот на садниците.  Доколку садниците се веќе посадени, се третираат со Тераграмин на начин што се окопува околу растението и се формира прстен во кој се ставаат 5 кг Тераграмин и се затрупува со земја. Тераграмин може непречено да се користи и за третирање садници при органско одгледување.

 

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close