вести

Косовската влада сеуште одлучува дали и за македонските земјоделски производи ќе се плаќа повисока царина

(Oвој напис е објавен на: јули 18, 2018)

И продавачите на тезги и пазарџиите да дочекаат пензија е целта на измените и дополнувањата на Законот за пензиско и инвалидско осигурување, кои во форма на предлог на закон се подготвуваат во Министерството за труд и социјална политика

– Со овие зимени се предвидува внесување во осигурување на вршител на самостојна дејност за трговија на мало на тезги и пазари, стои во најавата за подготовката на предлогот на законот, објавена на ЕНЕР.

Се појаснува дека цел на предлог-законот е физичките лица кои се регистрирани како вршители на самостојна дејност за трговија на мало на тезги и пазари да се стават како осигуреници

Предлог законот опфаќа измени и кај бенефицираниот стаж, односно кај осигурувањето со зголемено траење.

– Се овомзожува намалувањето на старосната граница за остварување право на старосна пензија да се врши пропорционално на времето поминато на работа со бенефициран стаж, објавено е на ЕНЕР без да се изнесат детали.

Подготовките на овие законски измени и дополнувања Министерството за труд и социјална политика ги почнало во понеделникот, а според најавената временска рамка, текстот треба да го предаде во Владата до 10 наредниот месец. Јавна расправа не е предвидена.

 


 

сител

 

 

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close