вестиСоветиТоп вести

Најперспективни видови вишни за нашето поднебје

(Oвој напис е објавен на: февруари 26, 2019)

Според последните истражувања, потврдено е дека вишната е најконкурентна овошка на европскиот пазар, но недоволно е искористена. Постојат многу сорти на вишни кои се одгледуваат кај нас, но според анализите на светскиот пазар, утврдено е дека следните сорти од оваа овошка се најраспространети и имаат најдобри биолошко – земјоделски својства.

Покрај големиот број сорти на вишни, потребно е да се изврши избор на садниците за одгледување. Правилниот избор на сортите на вишни во однос на еколошките барањаи биолошките својства има големо значење. Со селективна работа се придонесува за оптимизација на садниците и одгледување на оние врсти кои се најпогодни за одредено географско подрачје.

Во светот постојат голем број на сорти на вишни. Во својата книга „Технологија на производство на вишни и кајсии“, Р. Благојевиќ ги наведува следните типови вишни:

Рексели

Германска сорта вишни која се одгледува во Србија, долги години. Таа созрева на почетокот на третата декада на јуни. Плодот на оваа вишна е средно голем, со просечна маса, со затапено срцест облик и темно црвена боја. Стеблото на овој тип вишни е средно бујно, со тркалезна крошна и изразено соголување на гранките. Овој тип вишни, раѓа рано, редовно и обилно.

Шумадинка

Оваа сорта вишни создадена е на институтот за овоштарство во Чачак. Шумадинката созрева доцна, на крајот на првата декада од јули. Плодот на оваа вишна е голем со просечна маса околу 6,5 грама, тркалезен облик и темноцрвена боја. Овој тип вишни е со изразито кисел вкус и изразена пријатна арома. Шумадинката е многу квалитетна вишна, одлична за индустриска преработка и правење на разни преработки. Овој тип вишни е заштитен вид.

Келерис

Овој вид вишна доаѓа од Данска, но застапена е во голем број земји на Европа. Келерисот созрева доцна, на почетокот на првата декада на јули. Плодот на оваа вишна е со средна големина, околу 4-5 грама, со тркалезен облик и темно црвена боја. Месото на келерисот е сочно, полуцврсто со кисел вкус и убава арома. Стеблото на овој тип вишна е полукружно, со исправена крошна. Вишната келерис е самоплодна вишна.

Облачинска вишна

Најраспространета е домашната сорта. Овој тип вишна претставува збир на разни клонови на големина и родност на вишната. Облачинската вишна созрева на крајот на втората декада од јуни. Плодот од облачинската вишна е ситен (3 – 3,5 грама), со тркалезна форма, темноцрвена боја.

Облачинската вишна има месо кое е сочно, полуцврсто и обоено. Облачинската вишна е самоплодна и одлично раѓа. Најчесто се користи во индустриски цели. Подложна е на дупки на листовите, но исто така и на болести. Исто така, кај овој тип вишни честа појава е црвливоста.

Метеор

Американски вид вишна која е позната според времето на зреење. Созрева околу десетти јули, како и Шумадинката. Плодот на овој тип вишни е средно голем со маса околу 5 грама, со светлоцрвена боја и пријатна арома. Овој тип вишни важи за една од најродните сорти.

Оптималниот избор на вишни е од пресудно значење за добивање овошки, раст и развој на стеблото и слично. Некои видови вишни се самооплодни, додека некои бараат во состав на насадот да бидат посадени опрашувачи. Одгледувањето вишни на голема површина бара советување со стручњаци или искусни овоштари при избор на сортата која ќе се засади.

Како да се оцени квалитетот на вишновите садници?

Параметрите според кои се оценува квалитетот на садниците се променливи и зависат од конкретните намени. Некои од критериумите на основ на кои може да се изврши избор на вишновите сорти за садење се:големина на плодовите на вишната, отпорност на берба и транспорт итн.

 

Зелена берза

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close