вести

Највисоко ниво на тревога поради епидемија на птичји грип

najvisoko nivo na trevoga poradi epidemija na ptichji grip

Првите случаи на заразата со вирусот Х5Н6 беа потврдени на 18 ноември во централниот дел од државата. Епидемијата брзо се прошири и притоа угинаа рекордни 16 милиони живина

Највисоко ниво на тревога објави Јужна Кореја поради епидемијата на птичји грип и одвои дополнителни средства за борба со болеста од која угинаа над 10 отсто од живината во државата.

Првите случаи на заразата со вирусот Х5Н6 беа потврдени на 18 ноември во централниот дел од државата. Епидемијата брзо се прошири и притоа угинаа рекордни 16 милиони живина.

Во 2014 година угинаа 14 милиони живина.

-Објавивме највисок степен на тревога во обид да ограничиме ширење на птичјиот грип, изјави министерот за земјоделство. Досега нема регистирано случаи на заразени луѓе со тој вирус.

Тагови

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close