Вино

Нега на новоподигнати лозја

(Oвој напис е објавен на: март 4, 2017)

nega na novopodignati lozja

За успешно прифаќање и развој на лозпвите калеми во првата година, од пресудно значење е редовната примена на агротехничките мерки. Од работни активнпсти кои се извршуваат во текот на вегетацијата во младото лозје се: Пролетно – летно медуредово орање и рачна обработка во редовите. Овие работни операции се извршуваат со цел, да се оддржи структурата, да се зачува влагата во почвата и да се уништат плевелите, бидејќи истите се големи конкуренти на младите растенија. Бројот на орања и рачни обработки изнесува минимум две, а во услови на заплевеност три и повеќе. Со цел непреченп пробивање на ластарите од калемите кои се покриени со хумка, задолжително се врши разбивање на опкорицата од истата. Во текот на јуни – јули се извршува првото одгрнување на хумките и отстранување со оштар нож на површинските корени т.н.речени брандуси, кои се присутни во зоната на калеменото место и претставуваат конкуренти на корените кои се наоѓаат вдолж подлогата. По отстранување на брандусите калемите опвторно се загрнуваат со правење на нова хумка. Во месец август се врши трајно одгрнување на хумките со истовремено отстранување на новопотераните брандуси. Во текот на вегетацијата по потреба се врши наводнување на младите лози. Негата на младите пенушки се состои во превземање мерки за зелена резидба, врзување на ластарите и заштита на лисјето и ластарите која се извршува во периодот јуни – август, против пламеница, пепелница, ескориоза и разни штетници.

Од мерките за зелена резидба се применува лачење, односно отстранување на непотребните ластари. Во првата година. најчесто се оставаат и негуваат два ластари, а доколку избијат ппвеќе, истите се отстрануваат кога ќе имаат 20 – 30 см. Оставените ластари се приврзуваат за поставените колчиоа. Во есента после паѓање на лисјето, пред појавата на ниските температури се врши резидба на начин што на двата оставени ластари, се оставаат по две прави окца Исто така во есента после извршената резидба, се врши есенско орање на длабочина од 20 см., кое се комбинира со загрнување на пењушките.

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close