ВестиВино

Која земја е прва во светот по производство на вино?

По првата берба во 2016 година беше соопштено дека Италија ќе ја задржи титулата на најголем производител на вино.

koja zemja e prva vo svetot po proizvodsto na vino

 

Ова го пренесоа од здружението на лозари Колдирети. Бербата оваа година треба да биде за 5% подобра од лани. Тогаш беа произведени 47.5 милиони хектолитри.  Кога е во прашање количина, лани Италија ја престигна својата земја конкурент Франција. Поради мраз, невреме, пламеница и ветрови оваа година во Франција ќе биде произведено помалку грозје.

И северна Италија оваа година имаше лошо време. Во Ломбардија производството ќе биде за 10% помало од лани. Во Пуља се очекува да има за 15% подобра берба годинава.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close