вестиВино

Почнаа преговорите за откуп на винско грозје

На скоро еден месец пред почетокот на откупот на винското грозје, лозарите и винарите го почнаа договорањето за откупните цени.

pochnaa pregovorite za otkup na vinsko grozje

 

Лозарите бараат цените да останат на ланското ниво, односно 11 за смедеревката и 13 денари за килограм вранец.

Но, според винските визби, пак, залихи има од минатата година и цената би требало да биде пониска за еден денар.

Од оваа откупна сезона според измените на Законот за вино рокот за плаќањето е скратен и изнесува 3 наместо 6 месеци.

Две вински визби сеуште се должници на лозарите и доколку сакаат да бидат впишани во Регистарот на производители на вино и да продолжат да откупуваат грозје и оваа година ќе треба прво да го исплатат долгот и да платат парична казна на државата.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close