fbpx
ВестиВино

Три денари субвенции за килограм откупено грозје „вранец“ ќе добиваат винариите

Винариите ќе добијат субвенции по три денари за килограм откупено винско грозје за количини кои се над 60 проценти, но не повеќе од 130 отсто во споредба со ланските откупени количини од сортата „вранец“. Оваа одлука, е донесена по најавата на винариите дека ќе го намалат откупот на грозјето бидејќи, на европскиот пазар тоа се продава по пониска цена.

tri denari subvencii za kilogram otkupeno grozje vranec kje dobivaat vinariite

 

Според министерот Цветков се предвидува да се откупат околу 30 до 35 милиони килограми „вранец“. Министерот посочува бербата да се договара со винариите поради нивниот технолошки капацитет, за да не останува неоткупено грозје.

До вчера вкупно биле откупени над 43 милиони килограми грозје од сите сорти. Но, според Сојузот на лозарите во Тиквешко откупени се мали количини од сортата вранец.

Како заштитина мерка за лозарите, државата веќе ги казнува неодговорните откупувачи. Годинава една винарија ја загуби лиценцата заради неисплатен лански долг.

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close