fbpx
Вести

НИКОЛОВСКИ: СО ХИДРОСИСТЕМОТ „ЛИСИЧЕ 2“ ДО ПОКОНКУРЕНТНО ЗЕМЈОДЕЛСТВО

Со изградбата на системот за наводнување „Лисиче 2“ директно ќе влијае врз подобрување на конкурентноста на земјоделството – порача министерот за земјоделство Љупчо Николовски на денешнита средби со жителите велешкиот регион. Вкупната инвестиција е околу 28,5 милиони евра, а ќе се финансира со помош на германската развојна банка „KFW“ банка. Оовој систем за наводнување треба да обезбеди вода за наводнување на околу 5.000 хектари земјоделска површина, вода за производство на електрична енергија од три мали хидроцентрали и полнење на акумулацијата „младост”.. При тоа систем за наводнување ќе опфати речиси 85% од населението во регионот, вклучено во земјоделски активности. Со изградбата на системот за наводнување ќе се изврши и поврзување на акумулациите Лисиче и Младост и изградба на мали хидроелектрани.


 

24mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close