fbpx
ВестиТоп вести

OД ХРАНА ЗА СИРОМАШНИ ДО ДЕЛИКАТЕС: Чварките се поскапи од лосос, пршута и француско сирење, а еве зошто цената е толку висока

Некогаш чварките, сланината и маста се сметаа за храна за посиромашните, но судејќи според цените и побарувачката, се чини дека овој деликатес се поретко се наоѓа на домашните трпези. Па така, денес за еден килограм чварки можете да купите два до три килограми свински бут.

Во големите маркети за килограм свински бут треба да платите од 320 до 360 денари, додека за еден килограм чварки цените се околу 700 денари. Мора да се напомене дека во маркетите се продаваат помали пакувања од 200 грама, а нивната цена е од 210 до 240 денари, па така доколку сакате да купите 5 пакувања (еден килограм) цената изнесува преку 1.000 денари.

Малите производители велат дека цената е диктирана од тоа колку е популарен еден производ, а факт е дека во овој период од годината е значително зголемена побарувачката за сланината и чварките. Тие исто така велат дека кај новите раси, таканаречените бели свињи, можеби има околу 10 проценти маснотии и се проценува дека тоа е главната причина зошто цената на т.н. „свински чипс“ е релативно висока.

Целиот текст може да го прочитате на следниот линк

Извор:Слободенпечат

Слични написи

Back to top button
Close