fbpx
Вести

Од ИПАРД 1 Македонија до сега искористила околу 15 отсто

Европските пари што земјоделците ги добиваат преку ИПАРД програмата за следниот седумгодишен период се намалени за 25 милиони евра.

od ipard 1 makedonija do sega iskoristila okolu 15 otsto

 

Слабата искористеност на ИПАРД фондовите се должи пред се на неподготвеноста на институциите, велат од делегацијата на Европската унија во Македонија. Од Министерството за земјоделство тврдат дека првата програма на инструментот била процес на учење и за земјоделците.

Од средствата доделени преку ИПАРД 1 програмата Македонија искористила до сега околу 15 отсто. Од министерството се надеваат дека до крајот на следната година процентот ќе се дуплира.

Со ИПАРД 2 на Македонија и стојат на располагање 60 милиони евра, и буџетот е за околу 20 милиони евра помал од првата програма на инструментот за претпристапна помош.

Од земјоделство порачуваат до преработувачкта индустрија да пројави поголем интерес кон европските фондови.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close