Вести

Органското производство може да биде поевтино

organsko

Органските производители сѐ уште неможат самите да ги пласираат своите производи како што тоа го прават другите земјоделци. За воспоставување на мрежа за откупно-дистрибутивен систем на пазарот проблем е малото производство и малите количества на органски производи.

Органското производство може да биде поевтино од комерцијалното ако се применуваат соодветни искуства и техники. Производителите засега треба да вложат повеќе труд и повеќе знаење за да ја направат органската храна поевтина и подостапна, бидејќи во Македонија и во регионот цените се голем предизвик за платежната моќ на граѓаните.

Мора да се применува локалното знаење и искуство од домашното поднебје каде што се произведува органската храна. На пример тоа што како практика се применува во Африка или во Германија, не значи дека може да биде успешна и во нашава земја.

Интересот кај македонските потрошувачи за користа од органскиот начин на исхрана е сѐ поголем, а во постојан раст е и бројот на органски производители, како и на сертицифираните површини под органско земјоделство.

Лани во Македонија се регистрирани вкупно 533 органски производители, а ниту еден откупно дистрибутивен пункт за организиран пласман и покрај зголеменета побарувачка на пазарот на органските производи.


 

МРТ

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close