Рурален туризамТоп вести

Пелистер

Легендата вели, Пелистер бил некое убаво момче во кое се вљубиле две сестри. Мајка им, гневна на нивната љубов, ги избркала в планина и ги проколнала да бидат блиску една до друга, а сепак да не можат да се видат.
Сестрите талкале низ планината и совладани од замор и очај, што поради несудената љубов, што поради суровата мајчина клетва, се фрлиле на земјата и почнале да плачат. Од нивните солзи се создале две преубави сини езера – Пелистерски очи.
Golemo_jezero_v_pohori_Baba_s_horskou_chatou,_2250_m
До нив се доаѓа по неколку патеки, која од која поживописни. На Големото Езеро се наоѓа планинарскиот дом „Димитар Илиевски‐Мурато“, наречен во чест на нашиот херој што го развеа македонското знаме на врвот на светот – Монт Еверест, на 10 мај 1989 година.
Toj и членовите на македонската експедиција први ја вброија Македонија во една од ретките земји чиешто знаме се виори на врвот на светот. Нека му е вечна слава!
maxresdefault
Географски, Пелистер е највисокиот од 24-те врвови повисоки од 2.000 метри на планината Баба. Истото име го носи и националниот парк што во своите прегратки крие вистинско богатство од растенија, риби и цицачи.
Кафеавата мечка може дури и во живо да се сретне (селаните со викање и удирање во тенџериња ги бркаат мечињата кои ќе заталкаат во селските бавчи, со цел да ги избегнат средбите со „грижливите мајки“).
beer_pelister_nat__park_620x465
Шумата е преполна со чаеви, зачини, јагоди, боровинки, печурки, мед… Така е на Пелистер, луѓето се грижат за шумата, а таа се грижи за нив. Климата е мека медитеранска, целата област се капе во сочно зеленило, а Егејот молчешкум го шири својот морски здив преку планината.
kopanki-pelister
Пелистер е познат македонски ски-центар и се наоѓа на 1.420 метри надморска височина. На само сто метри од почетната станица на двоседешницата се наоѓа хотелот „Молика“.
Pinus-Peuce-Molika-11
Името го носи според петтоигличниот бор молика – откриен од австрискиот ботаничар Аугуст Гризебах во 1839 година, вид што го има само тука. На крајната точка на скијалиштето се наоѓа планинарскиот дом „Копанки“ на 1.610 метри надморска височина.
Тагови

Слични написи

Back to top button
Close