fbpx
ВестиМакедонија

Почина овчарот кој беше завеан во Кратовските планини

Почина овчарот од Кратово кој завчера лекарски екипи на раце со часови го носела низ тешко пристапен планински терен.

Почина овчарот од Кратово кој завчера лекарски екипи на раце со часови го носела низ тешко пристапен планински терен.

Информацијата за Канал 5 ја потврдија од штипската болница каде бил префрлен. За случајот кој предизвика силни реакции во јавност и функционалноста на системот за спасување на планини и тешко достапни места проверки прави ЦУК чиј прв човек Стојанче Ангелов за работата на терен упатува во Дирекцијата за заштита и спасување.

Но токму директорот на ДЗС Беким Максути вели дека за случајот во кратовско од никој не добил повик, ниту од ЦУК ниту пак од полицијата.

И додека се проверува дали и која служба потфрлила, планинарските здруженија повторно го актуелизираат проблемот со системот за спасување на планини и тешко достапни терени. Дарко Неданоски од прилепската спасителна служба Златоврв вели дека чести се случаите кога мора да интервенираат кога луѓе се заглавени на планини, но секогаш се организираат како волонтери.

Слично е искуството и на Приватната планинска служба чиј раководител Дарио Милошевиќ вели – жално е што земјава чиј најголем дел е со планински терени и во 2021 нема државна планинска спасителна служба.

Иако државата пред две години почна постапка за набавка на хеликоптери за итна медицинска помош, беше прекината. Но оттаму целат – Владата нема да се откаже од проектот и по завршувањето на кризата предизвикана од пандемијата со КОВИД-19 ќе биде распишан оглас на кој право на учество ќе имаат сите оператори доколку понудат бесплатни услуги за потребите на граѓаните и на државата, а за сметка на транзитирањето на патници на нашата земја.

 

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close