fbpx
Вести

Половина од родот на јаболката извезен во странство

Скоро половина од родот на јаболкото досега е извезен на странскиот пазар. Двојно поголемиот род годинава влијае и врз висината на откупните цени кои во овој период се движат од 12 до 12,5 денари за килограм, но според овоштарите трговците се престроги во проценката на квалитетот.

polovina od rodot na jabolkata izvezen vo stranstvo

 

Недостигот на магацини или ладилници во преспанскиот регион, особено се чуствува годинава поради поголемиот род кој се проценува од 130 до 140.000 тони.

Зголемените количества се јавуваат и поради новите насади кои почнаа да се подигнуваат пред неколку години и кои сега даваат високи приноси.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close