fbpx
Вести

Повеќе говеда, а помалку живина лани во Македонија

prase

Вкупниот број на говеда минатата година е зголемен за 0,1 процент во споредба со 2016 година. Зголемување за 22,5 проценти има кај бројот на говеда кај деловните субјекти, а намален е бројот на говеда кај индивидуалните земјоделски стопанства, објави денеска Државниот завод за статистика.

За разлика од говедата, кај свињите има зголемување на нивниот број за 1,6 проценти кај индивидуалните земјоделски стопанства, а намалување за 4,5 проценти кај бројот на свињи кај деловните субјекти.

Иста е ситуацијата и кај овците, односно нивниот број е зголемен за 1 процент кај индивидуалните земјоделски стопанства, а намален за 19,7 проценти кај деловните субјекти.

Во истиот период, бројот на кози кај индивидуалните земјоделски стопанства е зголемен за 6,2 отсто, а кај деловните субјекти има намалување за 20,7 отсто.

Бројот на живината минатата година во споредба со претходната година е намален за 1,4 проценти.


 

a1on

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close