fbpx
ВестиТоп вести

Повисоки субвенции за употреба на сертифицирано семе

Земјоделците кои сеат житни и индустриски култури ќе добијат по 12.000 денари за хектар ако  употребиле сертифициран семенски материјал.

povisoki subvencii za upotreba na sertificirano seme

 

За сите останати производители,  субвенцијата ќе биде 7.000 или 1.000 денари помалку од минатата година.  Дополнителни 4.800 денари по хектар ќе се добива и за површините со големина од 10 до 50 хектари. За оваа дополнителна субвенција услов е да се употреби сетрифициран семенски материјал и да се остварат просечни приноси повеќе од 4.000 килограми за пченица, 3.000 за јачмен и 1.800 килограми за сончоглед.

Пријавувањето е  во октомври оваа година кога ќе заврши реколтата.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close