вести

Речиси 40 проценти од територијата на ЕУ е покриена со шуми

(Oвој напис е објавен на: март 27, 2018)

sumi

Шумите и шумски земјишта покриваат 182 милиони хектари во земјите од Европската унија (ЕУ) или 42% од нивната вкупна површина, покажуваат податоците на „Евростат“.

По глава на жител во заедницата се 0,36 хектари шума. Со најголема шумската област се Шведска (30 милиони хектари), Финска (24 милиони) и Шпанија (27 милиони).

Според уделот на шумите во вкупната површина на земјата, повеќето пошумени земји се Финска (71%) и Шведска (67%).

Потоа следат Словенија (64%), Естонија (58%) и Латвија (56%). Во исто време, Холандија (8%), Малта (11%) и Германија (16%) се најмалку пошумени.

Шумите играат значајна улога во намалувањето на емисиите на штетни гасови. Во ЕУ шумите апсорбираат 417 милиони тони еквивалент на јаглерод диоксид или 9% од вкупните емисии на шетни гасови (4.450 милиони тони), а за споредба во 1990-та година податоците биле соодветно за 7% (375 милиони тони).

Во Шведска шумите апсорбираат 84% од емисиите на јаглероден диоксид, а во Финска 60% следуваат Литванија (44%) и Словенија (35%).


 

денар.мк

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close