fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Ротквица – го отвора апетитот и лесно се одгледува

Во пролет и есен, ротквиците  со својата боја придонесуваат за шаренилото на пазарот, а кога станува збор за исхраната, тие ја заслужуваат својата вредност  и со својот вкус. Прочитајте за да дознаете што треба да знаете за ротквицата и како да ја одгледувате.

 

Во својата книга „Светот на зеленчукот“, д-р Иво Џиновиќ вели дека ротквицата е присутна во исхраната уште од почетокот на XVII век, а се одликува по тоа  што има мал период на вегетација поради  ситниот плод и спаѓа во  едногодишно растение.

Ротквицата се одгледува кај нас на мали површини и ретко е да се засади на поголеми парцели. Семето од ротквица е слично на семето од ротква, кое содржи од 100 до 200 семиња на грам. Кога се сее ротквица, просторот помеѓу редовите треба да биде од 15 до 20 см, а растојанието во редот од 3 до 5 см.

Сеење ротквици

Се сее во рана пролет и во втората половина на септември, веднаш штом дозволат условите. Може да се одгледуваат над 300 коренчиња  од ротквица на метар квадратен. Ова растение има период на вегетација од 30 до 40 дена и може да се најде на трпезите на крајот на април и почетокот на мај.

Сорти на ротквица

Постојат повеќе сорти  на ротквици кои се разликуваат по изглед, големина на плод, изглед на коренот и боја. Кај нас е одомаќинета сортата „Београдска“, кои се карактеризираат со тркалезен плод кој  2/3 е  црвен, а На дното е  бел. Покрај ова, ние често ја користиме „Ледената свеќа“, сорта со издолжен бел плод, долг од 8 до 10 см. Други добро познати сорти ротквица се Rosso a forma d ’oliva, Mezzo lungo roso a picola punta bianka, Cherry belle, шампион во Скарлет, Кокарде и Рибела, вели д-р Иво Џиновиќ во својата книга„ Светот на зеленчукот “.

Употреба на ротквица во исхраната

Најчесто се користи како салата, може да се јаде цела заедно со лисјата ако е младо растение и сецка во мешани салати. Поради својата специфична структура, крцкавост и освежителен вкус, таа влијае на отворање на апетит и подобро варење на храната.

Лековити својства на ротквицата

Ротквицата има луткаст вкус како резултат на сулфурот  и есенцијални масла во нејзиниот состав. Има мала хранлива вредност, и содржи најмногу шеќери и јаглехидрати. Содржи витамин Ц, Б1 и Б2, малку витамин А, но има многу минерали, најмногу од сè: калиум, фосфор, калциум, магнезиум, бакар, железо.

Извор: Агромедиа

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close