вести

Сакате добра заработка – засадете малина

Малина или „ црвено злато“, овошје кое своевремено е карактеристично само за во Западна Србија, оваа пролет треба да роди во некои места порано на некои и покасно.

 

sakate dobra zarabotka zasadete malina

Првите засадувања биле во Војводина а потоа се прошириле во цела западна Србија. Институтот за овоштарство во Чачак ги предупредуваат земјоделците да внимаваат од кого ги купуваат садниците.

Доколку засадат заразени  билки може да се случи да останат без род.

Во Србија почетна цена на малините е 200 динари, а за 8-10 тони заработувачката е околу 800.000 динари.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close