fbpx
Вести

Санитација на штала, виме, раце на молзачот и опрема за молзење

stala

САНИТАЦИЈА НА ШТАЛАТА

  • под
  • зидови
  • воздух

 

Нијпрво треба механички да се отстрани цела нечистотија на подот и зидовите, потоа следи перење под млаз вода. После чистењето и исушењето следи дезинфекција на истите. За дезинфекција може да ни послужи грбна пумпа. Зависно од абсорбционата моќ на површините, би требало да се потроши од 0,1 – 0,4 л/м2.

Воздухот во шталите мора да биди проветрен.

 

САНИТАЦИЈА НА ВИМЕ

-отстранување на нечистотии

-плакнење

-сушење

Со влжна памучна крпа или млаз вода се отстрануваат сите груби нечистотии, потоа вимето се мие со благ дезинфициенс. Вимето се суши со памучна или хартиена крпа и потоа првите 2-3 млазеви се измолзуваат во посебен сад.

За дезинфекција на боските се употребува јоден препарат  со апликатор или спреј.

 

САНИТАЦИЈА НА ОПРЕМАТА ЗА МОЛЗЕЊЕ

-плакнење

-механичко чистење со четка

-перење со базно средство

-Плакнење

Опремата за молзење се чисти прво со млака вода и се трие со четка . Потоа се употребува топла вода и се трие со адекватна четка, а на крајот се употребува раствор од дезинфициенс. Сите гумени делови на машината за молзење треба сикојдневно да се чистат механички и со алкално средство.

Посе молзењето се зема сад со вода најмалку 10 л. во кој се става базно средство (жива сода) 2% раствор и се остава машината да го исцрпи. ПОТОА СЕ ПЛАКНИ.

 

Советник во АПРЗ Петар Трајковски

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close