fbpx
ВестиТоп вести

СЕМЕНАРСТВО – ПРОМЕТ Е ГЕНЕРАЛЕН ЗАСТАПНИК ЗА ПОЛЈОПРИВРЕДНИ ИНСТИТИТ ОСЈЕК

Од нашата палета веќе добро познати хибриди од Полјоприведни институт осјек се :

Пченка 398 ( FAO 390 ) , Пченка 404 (   )  , Пченка 444 (   )  и добро познатата сорта Пченка 617 (  )

Како новитети кои во претходната година дадоа добри резултати на нашите површини ке ги имаме следните  :

КULAK- FAO 450  ,  RUDOLFOV 60 – FAO 660

KULAK  FAO 450  –  НОВО

 • За сите намени на производство ( зрно , клип , силажа )
 • Стабилна средно висока и еластична со крупни листови
 • Добро разгранет корен
 • Клип средно крупен , исправен и првилно завршен
 • Добра толерантност на неповолни климатски услови ( недостадок на вода и високи температури ) , одлична адаптибилност на различни производни услови
 • 16 – 18 редови на зрно ,  норма на сеење – 19 – 20 см.

RUDOLFOV  FAO 660  –  НОВО

 • За сите намени на производство ( зрно , клип , силажа )
 • Основна намена за производство на силажа на цела билка или зрно
 • Длабок и разгранет корен отпорен на полегнување
 • Клип крупен , првилно формиран
 • Одлична адаптибилност на различни производни услови
 • 16 – 18 редови на зрно ,  норма на сеење – 20 – 21 см.

Исто така во палетата на производи од Полјопривредни институ осјек

ке ги имаме и слендиве сорти на сончоглед :

SURIMI CL  – ново

 • Средно ран хибрид – вегетација 105 – 110 дена
 • Висина – 160 – 180 см .
 • Толерантен на високи температири и суша
 • Clearfield Plus технологија – осигурува ефикасно сузбивање на плевели
 • Висока толерантсност на пламењача ( Plasmopara halstedii )
 • Норма – 60 000 – 65 000 зрна на хектар
 • Голема содржина на уље – 48 – 52 %

DRIVER CL   – ново

 • Средно ран хибрид – вегетација 105 – 110 дена
 • Висина – 150 – 160 см .
 • Clearfield Plus технологија – осигурува ефикасно сузбивање на плевели
 • Дава добри резултати и кога се одгледува во одгледува во тешки услови
 • Глава со голем број на зрна
 • Голема содржина на уље
 • Норма – 58 000 – 60 000 зрна на хектар

Контакт Тел : 02 2522 – 615

e-mail : semenhipo@yahoo.com

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close