fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Сон на лозарите: Флота роботски соларни косилки ги одржува француските лозја

ВИДЕО-Косилката се напојува со поликристални ќелии, а енергијата се складира во батериите.

Овие косилки може да се користат во групи од 50 единици низ имот од 50 хектари и во радиус од 20 километри. Косилката се напојува со поликристални ќелии, а енергијата се складира во батериите. Системот може да работи со максимален наклон од 15 проценти и да достигне брзина од 300 метри на час.

„Роботите се развиени во нашето седиште во Сен-Емилион. Нивната цена зависи од теренот, состојбата на почвата, бројот на пречки по хектар, висината на соларните панели, начинот на кој се инсталирани моторите кога станува збор за тракери и многу други променливи“, рече директорот и основач на Vitirover, Арно де ла Фушардјер. Димензиите на роботот се 750 x 390 x 290 мм и тежи 20 кг. Има четири тркала, секое со свој мотор. Производителот тврди дека косилката може да работи во сите услови и да коси трева висока помеѓу 4 и 10 см.

Системот користи софтвер за контрола на движењето што му помага да ги открие пречките и да им се приближи што е можно повеќе, помалку од еден сантиметар, за да ја коси тревата околу нив. Системот за следење AGPS има батерија која трае 15 дена и обезбедува осигурување од кражба.

Можно е да се користат до 50 роботски соларни косилки на површина од 50 хектари и во радиус од 20 километри. Секој робот е поврзан со оператор кој во споменатата компанија го нарекуваат „овчар“, а поврзувањето се врши преку телефонската мрежа. „Овчарот“ може да ја преземе контролата над роботот во секое време и да го изврши потребното одржување или интервенција на лице место.https://kajgana.com/son-na-lozarite-flota-robotski-solarni-kosilki-gi-odrzhuva-francuskite-lozja

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close