вестиТоп вести

Субвенциите за земјоделието не се решение, согласни се агрономите и фармерите

Субвенциите треба да се наменат во директни инвестиции и технолошка развој на македонското земјоделство. Ваков став делат и стручните лица и претставниците на земјоделците. Ристо Велков смета дека парите што ги одделува државата за субвенции не се ниту мали ниту занемарливи, но тие досега не ја оправдале својата цел.

И агрономите се на ова мислење. Субвенциите требало да донесат новина и прогрес за земјоделито, но земјоделците од нив преживуваат до следната реколта, што пак говори и за социјалниот статус на фармерите и нивната немоќ од земјоделието да развијат доходовен бизнис.

Земјоделските здруженија предлагаат да се направи нова стратегија за македонското производство и одново да се мапираат приоритетите на државата за да се насочи помошта токму во таа насока. Во меѓувреме се’ повеќе земјоделци се откажуваат од производството, а расте и необработливото земјиште во државата.

 


 

telma

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close