fbpx
Агро бизнисВестиТоп вести

Светските цени на храната за една година поскапеле над 24 отсто

Цените на житариците се зголемија за 3,0 отсто на месечна основа, како одраз на скокот на цените на пченката од 5,1 отсто и порастот на цените на пченицата за 2,1 отсто, поттикнати од несигурните залихи низ пристаништата на Црното Море.

Светските цени на храната се зголемија за 24,1 отсто во февруари во однос на истиот месец минатата година, достигнувајќи го највисокото ниво од следењето на податоците од ФАО, поттикнати од повисоките цени на растителните масла и млекото и млечните производи.

Индексот на цените на кошничката за храна на ФАО се зголеми за 3,9 отсто од неговата ревизија во јануари на просечни 140,7 поени, што е највисоко откако агенцијата на ОН почна да објавува извештаи. Порасна за 24,1 отсто во однос на февруари минатата година, според извештајот на ФАО.

Цените на растителното масло пораснаа најмногу во февруари, за 8,5 отсто во споредба со јануари.

ФАО го нагласува стравот од нарушување на извозот на сончогледово масло од регионот на Црното Море по рускиот напад на Украина, која заедно со Русија сочинуваат околу 80 отсто од светскиот извозен пазар.

Цените на житариците се зголемија за 3,0 отсто на месечна основа, како одраз на скокот на цените на пченката од 5,1 отсто и порастот на цените на пченицата за 2,1 отсто, поттикнати од несигурните залихи низ пристаништата на Црното Море.

Податоците за февруари беа главно собрани пред руската инвазија на Украина, а а налитичарите предупредуваат дека продолжениот конфликт може да има силно влијание врз извозот на жито.

Индексот на цените на млечните производи на ФАО се зголеми за 6,4 отсто во однос на јануари, поддржан од скудната глобална понуда и индексот што покажува движења на цените на месото за 1,1 отсто.

Само шеќерот падна за 1,9 отсто од јануари, делумно благодарение на поволните производствени изгледи кај главните извозници во Индија и Тајланд.

Повисоките цени на храната придонесоа за поширок пораст на инфлацијата бидејќи економиите закрепнуваат од кризата со коронавирус, а ФАО предупреди дека повисоките трошоци се закануваат на посиромашното население во земјите кои се потпираат на увоз.

Во посебен извештај за понудата и побарувачката на пазарите за жито, ФАО проценува дека производството на пченица ќе порасне за 1,9 отсто оваа година, на 790 милиони тони, благодарение на очекуваните подобри приноси и повеќе засеани површини во Канада, САД и Азија.

Сепак, тие предупредија дека нејзините проекции не го земаат предвид можното влијание на конфликтот меѓу Русија и Украина.

Производството на пченка во Аргентина и Бразил треба да биде натпросечно, особено во Бразил каде се очекуваат рекордни 112 милиони тони.

Потрошувачка на житарки во сезоната 2022/2023. треба да се зголеми за 1,5 отсто, на 2,8 милијарди тони.

Залихите на крајот на сезоната оваа година би требало да изнесуваат 836,8 милиони тони, што ја зголеми проценката на ФАО од февруари за 1,4 отсто.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close