Земјоделците од М.Каменица добија картички за зелена нафта

Земјоделците од М.Каменица добија картички за зелена нафта

Градоначалничката на Македонска Каменица, Соња Стаменкова, која им ги врачи картичките на земјоделците изјави дека помошта е од огромна важност за земјоделците. – Во нашиот крај, заедно со соседната општина ќе бидат опфатени 1.200 земјоделци. Предвидениот буџет на ниво на држава е 200 милиони денари. Земјоделците од каменичкиот и делчевскиот регион, заедно имаат на располагање 2,4 милиони денари за оваа намена, што ќе значи поекономично производство и намалување на трошоците на земјоделците, рече Стаменкова. Претходно,…

Повеќе...

Земјоделци од гевгелиско добија картички за зелена нафта

Земјоделци од гевгелиско добија картички за зелена нафта

Во подрачната единица на Министерството за земјоделство во Гевгелија, согласно владината мерка за поефтино гориво за механизација, беа доделени првите картички за зелена нафта на земјоделци од општините Гевгелија,Богданци и Дојран. – Ова е голем проект од кој корист ќе имаат 1.579 земјоделци од споменативе три општини кои прв пат добиваат субвенционирана нафта за 30 отсто, кои како дел од трошоците ги покрива државата,велат од подрачната единица во Гевгелија, од каде се надеваат дека до…

Повеќе...

Со мерката „зелена нафта” во Гостиварско ќе бидат опфатени 325 земјоделци

Со мерката „зелена нафта” во Гостиварско ќе бидат опфатени 325 земјоделци

Општинската организација на СДСМ во Гостивар денес ја претстави мерката „зелена нафта” со која е предвидно земјоделците да набавуваат евродизел за земјоделската механизација по 30 отсто пониска цена. Претседателот на ОО СДСМ Гостивар, Драгољуб Филипоски на прес конференција истакна дека 325 земјоделци од гостиварскиот регион може да ја користат оваа мерка, со што како што рече исполнето е предизборното ветување кон нив. – Гостиварските земјоделци, ваучерите може да ги подигнат во подрачната единица на Министерството…

Повеќе...

ВО ДЕБАРСКО ПОДИГНАТИ 78 КАРТИЧКИ ЗА „ЗЕЛЕНА НАФТА“

ВО ДЕБАРСКО ПОДИГНАТИ 78 КАРТИЧКИ ЗА „ЗЕЛЕНА НАФТА“

Вкупно 78 земјоделци од Дебарско до денеска подигнале картички за „зелена нафта“, информираат од Подрачна единица на Министерство за земјоделство во Дебар и Центар Жупа. Вредноста на подигнатите картички е 250.000 денари. – Од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој за земјодлците од нашиот регион добивме 250 картички. Досега се подигнати 78. Сметаме дека поради многу восоките дневни температури земјоделците не се дојдени кај нас да ги подигнат картичките. До крајот на…

Повеќе...

Дарко Шамбевски од Радобор подигна картичка со над 13 илјади денари за „зелена нафта“

Дарко Шамбевски од Радобор подигна картичка со над 13 илјади денари за „зелена нафта“

Над 13 илјади денари е сумата која за „зелена нафта“ му беше доделана на пелагонискиот земјоделец Дарко Шамбевски од селото Радобор, Општина Могила. Дарко е млад земјоделец кој денеска во дисперзираната канцеларија на Министерството за земјоделство во Општина Могила ја зеде картичката за „зелена нафта“. Покрај  Дарко во канцеларијата само за неколку часа картички подигнаа над стотина земјоделци од овој крај. -Јас сум производител на пченка, градинарски култури, грав,  пипер, лук. Оваа нафта е за…

Повеќе...

Аирлија „зелена нафта“

Аирлија „зелена нафта“

Пелагонија Бурим Банушевски, земјоделец од пограничното село Меџитлија, член на „Зелена берза“ е меѓу првите земјоделцикому премиерот Зоран Заев лично им наточи  зелена нафта во нивните трактори. Во најголемата житница во нашата земја, во Пелагонија, денеска беше промовиран  почетокот на реализацијата на мерката за поевтино гориво за земјоделската механизација. За мерката од Програмата за директни плаќања обезбедени се  200 милиони денари. Толку пари ќе се вратат назад кај земјоделците. Со оваа мерка ќе бидат опфатени…

Повеќе...

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ СО НЕТРПЕНИЕ ЈА ЧЕКАAТ ЗЕЛЕНАТА НАФТА, НО КОЈ СЕ ЌЕ ЈА ДОБИЕ?

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ СО НЕТРПЕНИЕ ЈА ЧЕКАAТ ЗЕЛЕНАТА НАФТА, НО КОЈ СЕ ЌЕ ЈА ДОБИЕ?

Земјоделците од струмичко со нетрпение ја чекаат зелената нафта, но не знаат кој се ќе ја добие. Дали ќе има субвенционирана нафта за сите што се занимаваат со земјоделство или пак само оние кои добиле субвенции од минатата година. Сите се сложни дека ќе им помогне во производството . Од Платежна информираа дека во земјава зелена нафта ќе добиваат 55 илјади земјоделци лани. Ристов од струмичко Василево ја балираше сламата од ожнеаната пченица. Обработува околу…

Повеќе...

Зелената нафта ќе протече за есенската сеидба

Зелената нафта ќе протече за есенската сеидба

  Директорот на Агенцијата за финансиска  поддршка на земјоделството и руралниот развој Никола Бабовски  најави  дека земјоделците  за есенската сеидба ќе може  да ја користат мерката „Зелена нафта“. -Ние како Агенција распишавме тендер, денеска можам да кажам дека е успешно завршен, избран е економскиот оператор, во текот на наредната недела ќе биде потпишан договорот со економскиот оператор и до крајот на овој месец земјоделците ќе ги добијат првите картички за користење на зелена нафта, изјави…

Повеќе...

Објавен е тендерот за зелена нафта!

Објавен е тендерот за зелена нафта!

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој го објави тендерот за набавка на гориво за земјоделска механизација или т.н зелена нафта. Директорот на Платежната агенција, Николче Бабовски, вели дека 5 денови ќе трае техничкиот дијалог и можноста за поставување прашања, а веќе 8миот ден ќе се одржи состанок со сите апликанти кои ќе пројават интерес за учество. Николовски и нагласи дека средствата се веќе обезбедени. -Обезбедени се над 200 милиони денари за покривање од 30…

Повеќе...

Николовски: Деновиве ќе се распише тендерот за зелена нафта

Николовски: Деновиве ќе се распише тендерот за зелена нафта

Во текот на наредните денови ќе биде распишан тендерот за набавка на зелената нафта согласно со сите постапки и процедури, неопходни за воведување една нова мерка во Програмата за директна поддршка за 2019 година. Ова го најави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски при денешниот престој во Прилеп. -Обезбедени се над 200 милиони денари за покривање од 30 отсто за првата година, со можност до 50 отсто следните години што ги дава Законот….

Повеќе...

Ќе се распише тендер за „зелена нафта“ за земјоделците

Ќе се распише тендер за „зелена нафта“ за земјоделците

На земјоделците годинава трошоците за нафтата ќе им бидат покриени 30 отсто, но ситуацијата внимателно ќе се следи за да може да достигне 50 проценти, како што е предвидено во Законот. По вчерашното усвојување на Уредбата со која се регулира исплатата на планираната поддршка од 200 милиони денари за „зелената нафта“, процесот е целосно откочен и може да се пристапи кон избор на економски оператор преку кој земјоделците ќе набавуваат субвенционирано гориво, рече денеска директорот…

Повеќе...

„Зелена нафта“ до пролетната сеидба

„Зелена нафта“ до пролетната сеидба

„Зелената нафта“ за земјоделците ќе биде достапна најверојатно за пролетната седиба. Мерката ќе опфати 55.000 производители, а предвидува со државни пари да се покријат 30 проценти од трошоците за набавка на гориво за земјоделската механизација. Средствата се обезбедени и програмирани во буџетот на Платежната агенција. За да користат „зелена нафта“, земјоделците ќе имаат наменски, типизирани трансакциски сметки и посебни дебитни картички од банки. Како што велат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), постапката за воведување „зелена нафта“…

Повеќе...

„ЗЕЛЕНАТА НАФТА“ „ЌЕ ПРИСТИГНЕ“ ДО ПРОЛЕТНАТА СЕИДБА

„ЗЕЛЕНАТА НАФТА“ „ЌЕ ПРИСТИГНЕ“ ДО ПРОЛЕТНАТА СЕИДБА

„Зелената нафта“ за земјоделците ќе биде достапна најверојатно за пролетната седиба. Мерката ќе опфати 55.000 производители, а предвидува со државни пари да се покријат 30 проценти од трошоците за набавка на гориво за земјоделската механизација. Средствата се обезбедени и програмирани во буџетот на Платежната агенција. За да користат „зелена нафта“, земјоделците ќе имаат наменски, типизирани трансакциски сметки и посебни дебитни картички од банки. Како што велат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), постапката за воведување „зелена нафта“…

Повеќе...

Земјоделците годинава ќе добијат зелена нафта

Земјоделците годинава ќе добијат зелена нафта

Земјоделците годинава конечно ќе добијат зелена нафта. Средстава за оваа мерка се обезбедени, но се уште не се знае кога земјоделците ќе ја имаат на располагање зелената нафта. Од Платежната агенција велат – треба да се направи комплетна пресметка на барањата, а потоа да почне имплементацијата на мерката. Крајна фаза е моделирањето, начинот на кој таа зелена нафта ќе стигне. И, буквално ќе биде достапна секаде, во најблиските бензиски пумпи на земјоделците, за да го…

Повеќе...

Од идната година „зелена нафта“, субвенциите 160 милиони евра

Од идната година „зелена нафта“, субвенциите 160 милиони евра

Земјоделците ќе добијат „зелена нафта“ од почетокот на наредната година. Процесот на нејзино обезбедување се заокружува, а ќе се реализира преку Платежната агенција за да се избегнат секакви злоупотреби. Како што изјави денеска министерот за земјоделство Љупчо Николовски по отворањето на Годишниот министерски состанок во Струга, земјоделците ќе добијат „зелена нафта“ предвреме, ако се земе предвид за кога е проектирана оваа владина мерка. Со оглед дека овој модел на поддршка е нов, се уште се…

Повеќе...

Фармерите и земјоделците си ја бараат ветената „зелена нафта“

Фармерите и земјоделците си ја бараат ветената „зелена нафта“

  -Кога почнавме да зборуваме за „зелена нафта“ колкава беше цената на нафтата, а колкава е сега. И со „зелената нафта“ цената ќе биде иста. И со 50 % намалување цената ќе биде како што беше и пред година и половина. Тоа е еден голем минус за земјоделското производство- изјави Ефтим Шаклев, претседател на Асоцијацијата на Фармери на Р.М. Шаклев апелира до министерот за земјоделие сериозно да пристапи кон оваа проблематика, зашто пред почетокот на…

Повеќе...

Николовски: „Зелената нафта“ ќе дојде до земјоделците во најкус можен рок

Николовски: „Зелената нафта“ ќе дојде до земјоделците во најкус можен рок

Земјоделците  сакаат да ја добијат „зелената нафта“ што поскоро, зашто по велигденските празници почнуваат со производната сезона. Министерот Љупчо Николовски ги уверува дека постапката се спроведува најбрзо што може. Се е подготвено, се чека само на законското решение кое веќе ја помина првата фаза во Собранието. – Мене после мај таа нафта не ми треба. Сега сакам да ја имам за да ми се намали цената на производот. Треба да купам репроматеријали, ѓубрива, заштитни средства,… …

Повеќе...

Зелената нафта во владина процедура

Зелената нафта во владина процедура

Измените на Законот за земјоделство со што се овозможува субвенционирање на зелената нафта, влегоа во владина процедура. Со предлогот, на земјоделците ќе им се овозможи за 50 проценти поевтина нафта. Агенцијата за финансиска поддршка ќе им доставува платежна картичка со одреден износ во зависност од големината на земјоделските стопанства… Министерството за земјоделство до Владата го достави предлогот за финансиска поддршка за покривање на половина од трошоците на земјоделците за потрошената нафта, односно во висина до…

Повеќе...

Законот за „зелена нафта“ во владина процедура

Законот за „зелена нафта“ во владина процедура

Согласно со измените, државата ќе покрива до 50 насто од трошоците за гориво во земјоделството, а секој регистриран земјоделец односно земјоделско стопанство, ќе добие платежна картичка за купување „зелена нафта“. Утре во владина процедура влегуваат измените на законот за земјоделство и рурален развој, со кои треба да се воведе таканаречената „зелена нафта“, најави ресорниот министер Љупчо Николовски. Согласно со измените, државата ќе покрива до 50 насто од трошоците за гориво во земјоделството, а секој регистриран…

Повеќе...

Земјоделците ја чекаат зелената нафта, за да имаат поисплатливо производство

Земјоделците ја чекаат зелената нафта, за да имаат поисплатливо производство

За околу два месеци се очекува да стартува примената на мерката за зелена нафта за земјоделците. Оваа долгоочекувана субвенција  за земјоделсите производители треба да донесе поевтин дизел за 50%.  Од здружението Еко градинар  велат дека ваквата мерка за нив е многу значајна бидејќи со години производствените трошоци им растат, а цените на нивните производи остануваат исти или пак паѓаат. Воведувањето на зелената нафта ќе биде и ублажување на ударот од зголемената акциза за горивото. ,,…

Повеќе...

Земјоделците ја чекаат зелената нафта, стравуваат од поскапување на репроматеријалите

Земјоделците ја чекаат зелената нафта, стравуваат од поскапување на репроматеријалите

Најмалку два месеци ќе почекаат змејоделците за да добијат зелена поевтина нафта. Посакапениот дизел стартуваше од 1ви јануари а законското решение со кое треба да им се помогне на производителите, доцни . Од МЗШВ уверуваат дека мерката е подготвена и треба да се усвои. – Измените на Законот за земјоделство и рурален развој,преку кој ќе се воведе мерката за кофинансирање за набавка на гориво за земјоделска механизација, се очекува да помине на седница на Владата…

Повеќе...
1 2