Земјоделие или туѓина?

Земјоделие или туѓина?

Дедебалци, пелагониско „Од кога паметам, од дете сум во земјоделието. Чував крави и се продадов, ако дојдам во ситуација повторно да чувам крави, јас бегам од државата. Почнувам да размислувам за странство. А, ако заминам во странство ќе работам со бетон, градежник. Тоа го работев во Австралија и добро заработував. Вака со земјоделието работиш, а  молиш да ти ги исплатат твоите пари“. Вакво е размислувањето на Горан Тасевски од пелагониското село Дедебалци, земјоделец на 37…

Повеќе...

ОСИГУРУВАЊЕ НА ЗЕМЈОДЕЛИЕ

ОСИГУРУВАЊЕ НА ЗЕМЈОДЕЛИЕ

Осигурувањенапосеви и плодови Земјоделството во Северна Македонија претставува значајна стопанска гранка која во бруто домашниот производ учествува со над 10%, дејност со која се занимава околу 20% од населението или околу 70000 регистрирани земјоделци и 200000ha обработливо земјиште. Исклучително ризичен е Преспанскиот регион !. Земјоделците се соочуваат со суша, многу високи температури, доцни пролетни мразеви, преголема инсолација, нови болести и штетници, појава на топлотeн стрес и град врз земјоделските култури          што доведува до намалување на…

Повеќе...

Субвенциите за земјоделието не се решение, согласни се агрономите и фармерите

Субвенциите за земјоделието не се решение, согласни се агрономите и фармерите

Субвенциите треба да се наменат во директни инвестиции и технолошка развој на македонското земјоделство. Ваков став делат и стручните лица и претставниците на земјоделците. Ристо Велков смета дека парите што ги одделува државата за субвенции не се ниту мали ниту занемарливи, но тие досега не ја оправдале својата цел. И агрономите се на ова мислење. Субвенциите требало да донесат новина и прогрес за земјоделито, но земјоделците од нив преживуваат до следната реколта, што пак говори…

Повеќе...

Земјоделието подразбира умешно менаџирање и добра организација, вели Ерџан Али земјоделец од Кравари

Земјоделието подразбира умешно менаџирање и добра организација, вели Ерџан Али земјоделец од Кравари

Без умешно менаџирање и добра организација, нема успешно земјоделство, порачува Ерџан Али (39), индивидуален земјоделец од битолско село Кравари член на земјоделското здружение „Зелена берза“. Али потекнува од земјоделско-сточарско семејство и пред 8 години кога го наследил имотот од својот дедо почнал и самиот да ја обработува земјата и тоа да биде начин за негова егзистенција. На повеќе од 12 хектари земја, од кои половината се во негова сопственост одгледува пченка, тутун и грав. Иако…

Повеќе...

Со добра пресметка на трошоците, носиме подобри одлуки во земјоделието“ –едукативна работилница на „Зелена берза“

Со добра пресметка на трошоците, носиме подобри одлуки во земјоделието“  –едукативна работилница на „Зелена берза“

„Земјоделското производство мора да се одвива плански, зошто кога имаме бројки носиме подобри одлуки. Ако имаме податоци подобро може да се согледа како сме работеле во минатото и подобро да планираме како ќе работиме во иднина“, ова им го порача на земјоделците професорката д-р Александра Мартиновска- Стојческа од факултетот за Земјоделски науки и храна-Скопје, на обуката „Колку чини моето производство?“, што денеска се одржа во објектот на битолската компанија „Синпекс“- Битола. Мартиновска- Стојческа е професор…

Повеќе...

Ако сакаме успех, политиката да ги тргне рацете од земјоделието, порачува земјоделецот Стеван Стојановски од Долна Чарлија

Ако сакаме успех, политиката да ги тргне  рацете од земјоделието, порачува земјоделецот Стеван Стојановски од Долна Чарлија

Стеван Стојановски (59) земјоделец од селото Долна Чарлија, е еден од поголемите производители на пченица, пченка, сончоглед и тутун во Пелагонија. Долна Чарлија пред две децении броела 370 жители, а сега во селото се останати само 120 и тоа претежно во поодминати години. Помладите го заобиколуваат земјоделието и повеќе го сакаат модерниот начин на живот „кафе на Широк сокак“, раскажува Стојановски  кој  сериозно е посветен на земјоделието. Неговото семејство обработува 25 хектари земјоделско земјиште во…

Повеќе...

Од понеделник исплата на субвенциите?

Од понеделник исплата на субвенциите?

Земјоделците парите од субвенциите најверојатно ќе ги добијат од понеделник. Вака вели Игор Златков новоназначениот директор на Платежната агенција кој официјално утре ќе стапи на својата функција. Првично беше најавено исплатата на субвенциите да продолжи неделава, но тоа се пролонгира со назначувањето на Златков за нов директор на Платежната агенција. Тој  вели дека утре очекува да се заврши процедурата во Централниот регистар и исплатата да стартува во  понеделник. Утре треба да го депонирам потписот во…

Повеќе...

Доаѓа време на е-земјоделие

Доаѓа време на е-земјоделие

Доаѓа време на е-земјоделие кое подразбира развој, евалуација и спроведување иновативни начини за користење ИКТ (Информатичко – комуникациски технологии) во руралните средини со фокус на земјоделството“ ова го најави претседателот на Управниот одбор на МАСИТ Стефан Плавјански на отварање на конференцијата на тема „ИКТ во Агробизнис” во организација на МАСИТ – ИКТ Стопанската комора.       Заеднички заклучок на сите учесници на конференцијата е дека примената на компјутерите, иновативните технологии, електронските системи и дигиталните…

Повеќе...

Проект за имплементација на добри земјоделски пракси

Проект за имплементација на добри земјоделски пракси

Федерацијата на фармерите (ФФРМ), Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството и словенечката компанија Даталаб денеска во Струмица ќе го промовираат проектот 100 фарми преку кој 100 земјоделци ќе добијат опрема за менаџирање на фарма со користење на информатичко – комуникациски технологии, пишува Миа. “Со овој проект ќе се започне со поинтензивно спроведување на активностите што ќе значи вклучување на дополнителни 100 фарми во примерокот на фармери, кои ќе користат модерни информатичко – комуникациски технологии…

Повеќе...