За програмата „Млад земјоделец” пријавени 1.045 земјоделски производители

За програмата „Млад земјоделец” пријавени 1.045 земјоделски производители

За програмата „Млад земјоделец” пријавени 1.045 земјоделски производители За учество во програмата „Млад земјоделец” во  определениот термин за аплицирање од 19 минатиот месец до 19 месецов се пријавени 1.045 земјоделци. Од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделското производство-АПРЗ со седиште во Битола информираат дека нивните стручни лица им помогнале на над 870 млади земјоделци во изработката на апликацијата и подготвка на деловен план. – Јавниот повик беше наменет за доставување на барања за користење…

Повеќе...

Двојно зголемен бројот на апликации за „млад земјоделец”

Двојно зголемен бројот на апликации за „млад земјоделец”

Вкупно 35 земјоделци од општините Куманово, Липково и Старо Нагоричане аплицирале за мерката „млад земјоделец”, што е двојно повеќе во однос на минатата година. Вкупно 35 земјоделци од општините Куманово, Липково и Старо Нагоричане аплицирале за мерката „млад земјоделец”, што е двојно повеќе во однос на минатата година, информира денеска Регионалниот центар Куманово од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството. Младите земјоделци од Кумановско аплицирале за набавка на механизација, подигање овошни и лозови насади,…

Повеќе...

НАЈГОРЛИВИОТ ПРОБЛЕМ ЗА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ СЕ НИСКИТЕ ОТКУПНИ ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕ , вели Васко Неделковски млад земјоделец од селото Вашарејца

НАЈГОРЛИВИОТ ПРОБЛЕМ ЗА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ СЕ НИСКИТЕ ОТКУПНИ ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕ , вели Васко Неделковски млад земјоделец од селото Вашарејца

Васко Неделковски (33) жител на селото Вашарејца, Општина Могила, е еден од ретките млади луѓе кои сериозно се посветени на земјоделието. Неделковски заедно со својата сопруга Татјана, обработуваат 60 хектари земјоделско земјиште земено под наем од државата и годишно произведуваат со стотици тони пченка, пченица, јачмен и други земјоделски и индустриски култури. Покрај земјоделието ова семејство одгледува и крави. Неделковски предупредува дека државата мора да посвети многу внимание на земјоделието, да вложува и да го…

Повеќе...

Повеќе пари од државата за започнување сопствен бизнис бараат земјоделците

Повеќе пари од државата за започнување сопствен бизнис бараат земјоделците

Финансиската помош од државата за отпочнување на сопствен бизнис на младите земјоделци не треба да биде лимитирана на 10 000 евра, сметаат од Асоцијацијата на земјоделци. За отпочнување на земјоделска дејност потребни се многу повеќе средства, кои треба да бидат доделени според потребите и планот за работа. -Ако ги добие земјоделецот тие 20 000 или 30 000 евра, тие да бидат навистина употребени за отпочнување на нов бизнис, на нова работа, што ќе биде ефикасна…

Повеќе...

Започна потпишувањето на договори по програмата Млад земјоделец

Започна потпишувањето на договори по програмата Млад земјоделец

  Почитувани, сакаме да Ве информираме дека е започнато известувањето за склучување на договори за одобрени инвестиции по програмата Млад земјоделец. Сите лица на кои им е одобрено, веќе се повикуваат да потпишуваат договори.

Повеќе...

Во Кочанско слаб интерес за мерката Млад земјоделец

Во Кочанско слаб интерес за мерката Млад земјоделец

Во предвидениот рок за аплицирање за неповратни финансиски средства за мерката Млад земјоделец за започување земјоделска дејност во општина Кочани се пријавиле само двајца апликанти. Според информацијата добиена од Подрачната канцеларија на Агенцијата за финансиска подршка во земјоделството и руралниот развој, интересот е мошне слаб, иако вработени од Агенцијата постојано биле на терен и на средба со млади земјоделци. – Двајцата апликанти кои понесоа документи за користење на средства од мерката Млад земјоделец се од…

Повеќе...

662 лица конкурираа за мерката Млад земјоделец

662 лица конкурираа за мерката Млад земјоделец

Заврши рокот за аплицирање за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра на млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност. Според податоците од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој (АФПЗРР), за мерката конкурирале 662 лица. Во моментов се врши евалуација на пристигнатите апликации, со цел да се утврди подобноста на апликантите, односно дали ги исполнуваат пропишаните услови во огласот. До почетокот на октомври се очекува да заврши евалуацијата. Потоа на апликантите кои ги…

Повеќе...

Услови и критериуми за 10 000 евра за „Млад земјоделец“

Услови и критериуми за 10 000 евра за „Млад земјоделец“

Еднократна финансиска помош до 10.000 евра за Млад земјоделец – Мерка 112 од Програмата за рурален развој Право за аплицирање за мерката имаат земјоделци до 40 години, кои што се регистрирани во Единствениот регистра на земјоделски стопанства не повеќе од 18 месеци Критеруми за аплицирање За земјоделско стопанство над 700 метри надморска висина – 5 бодови За земјоделски стопанства членки на земјоделски задруги – 10 бодови За набавка на опрема за преработувачки капацитети -30 бода За набавка на опрема за…

Повеќе...

МЗШВ со оглас за поддршка на млади земјоделци

МЗШВ со оглас за поддршка на млади земјоделци

Министерството за земјоделство го распишува огласот за реализација на мерката за поддршка на млади земјоделци со која се доделуваат 10 илјади евра неповратни средства по земјоделец. Министерот Љупчо Николовски најави дека за да се добијат парите ќе треба да се исполнат соодветни критериуми. Се распишува и оглас за субвенционирање на подигнувањето повеќегодишни насади, а рокот за пријавување е до 1-ви септември. Само за овие две мерки издвоени се вкупно 6 милиони евра, а министерот Николовски…

Повеќе...

Годинава 142 корисници на мерката млад земјоделец

Годинава 142 корисници на мерката млад земјоделец

За користење на оваа мерка можат да аплицираат лицата кои за прв пат почнуваат да се занимаваат со земјоделство , а поддршката се однесува на млади од 18 до 40 години. Земјоделците прво ги реализираат планираните инвестиции и документите за тоа ги доставуваат до Платежната агенција, од каде во целост ќе им бидат вратени инвестираните средства до 10 илјади евра.

Повеќе...