Од 28 јули почнува бербата на боровинките на Пелистер

Од 28 јули  почнува бербата на боровинките на Пелистер

Од 28 јули почнува бербата на боровинките. Ова е договорено со фирмите откупувачи на боровинки и НП Пелистер. За таа цел сите берачи треба да си извадат  легитимација или пак доколку  ја имаат да ја обноват маркицата, информираат од НП Пелистер Битола за Зелена берза. Од јавната устанува НП Пелистер велат дека до 27 јули треба да се јават сите заинтересирани берачи  и откупувачи на боровинка, за да може да се легализира  и подобро да…

Повеќе...

Пелистер

Пелистер

Географски, Пелистер е највисокиот од 24-те врвови повисоки од 2.000 метри на планината Баба. Истото име го носи и националниот парк што во своите прегратки крие вистинско богатство од растенија, риби и цицачи.

Повеќе...