Со квалитетна резидба до поквалитетен род

Со квалитетна резидба до поквалитетен род

Деновиве во Тиквешијата привршуваат активностите со зимската резидба или популарното кроење на лозовите насади. Секој миг од убавото времево последните денови од зимата лозарите го користат за да привршат со резидбата и да ги припремат лозовите насади за новата сезона. Причина повеќе беше и за тимот на Зелена Берза да излезе на терен и да поразговараме со лозарите на терен и да погледнеме како ја извршуваат резидбата. Во семејните лозови насади на Захарчеви имавме шанса…

Повеќе...

Од што зависи родот на лозовите насади?

Од што зависи родот на лозовите насади?

Ако веќе во јануари имаме млад зачеток во окцата, вистинското прашање е кога тој зачеток почнал да се формира? Прочитајте ги советите од експертите. Знаеме дека на родноста на лозовите насади, влијаеме со резидба, исхрана и постапки на ампелотехника, како што се плевидба, порамнување и слично. Но, знаеме ли дека сите тие постапки влијаат на една единствена работа од која зависи родот на лозовите насади во следната година, а тоа е коефициентот на родност на…

Повеќе...

До кога на земјоделците ќе им пропаѓа родот?

До кога на земјоделците ќе им пропаѓа родот?

Во текот на изминативе месеци честопати бевме сведоци за проблемите со пласманот на земјоделските продукти, како и на фактот дека некои од нив завршуваа во реките, на депонии или на улиците наместо на нечија трпеза. Во Македонија речиси секоја година се јавуваат слични проблеми, земјоделците бидејќи не се во можност да го продадат родот го фрлаат, а некои од нив се одлучуваат да го дадат по екстремно ниски цени колку да се намалат трошоците. Причините…

Повеќе...

Kајсијата и бадемот ќе имаат помал род поради ниските температури

Kајсијата и бадемот ќе имаат помал род поради ниските температури

Скоро во цела Македонија, посебно во житородните региони, има снежна покривка од шест до 20 сантиметри. Ниските температури што ја зафатија Македонија нема да предизвикаат проблеми во земјоделството. На удар се само овошките, особено кајсијата и бадемот кои во некои делови од земјата веќе процветаа, но, како што велат агрометеоролозите, и кај нив не се очекуваат поголеми штети, само евентуално проретчување на родот. Снежната покривка која некаде достигнува и до 50, па и 90 сантиметри,…

Повеќе...

Владата со нови ладилници ќе ги спасува родот и откупот

Владата со нови ладилници ќе ги спасува родот и откупот

Новата Влада ќе поттикне формирање на складишни капацитети и откупно дистрибутивни центри со капацитет од повеќе од 5.000 тони. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги следи состојбите на терен, бербата, откупот и пласманот на земјоделските производи и ќе ги преземе сите неопходни мерки за непречен откуп, дистрибуција и заштита на домашното производство, соопштуваат од Министерството. Тим од Министерството деновиве се сретнал со производителите, откупувачите од земјава и од странство, независни земјоделски синдикати и здруженија,…

Повеќе...

И покрај субвенциите производството паѓа- драстичен пад на родот на краставици, , домати, јаболка и сливи

И покрај субвенциите производството паѓа- драстичен пад на родот на краставици, , домати, јаболка и сливи

Минатата година се намалило производството на краставици, домати, сончоглед, јаболки, сливи, круши, а зголемено производство на тутун, компир и пченка, покжуваат последните податоци на Државниот завод за статистика. Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2016 година, во споредба со 2015 година, земјоделските површини се зголемени за 0,2%. Кај обработливата површина зголемување е забележано кај ораниците и бавчите за 0,6% и кај овоштарниците за 1,8%, како и кај лозјата за 1,6%. Намалување е забележано…

Повеќе...

Квалитетен род, високи откупни цени

Квалитетен род, високи откупни цени

Прилепскиот Тутунски комбинат го почна откупот. Веќе се преземени првите 70 од 3.000 тони колку што е договорено со околу 4.000 кооперанти. Исплатата ќе биде за седум дена. – Просечната цена, кај нас барем, е преку 190 денари на откупени околу 70 тони тутун. Оваа година ќе биде случај поголема побарувачка од понуда, со цел да бидеме конкурентни, исплата ќе ја вршиме на седум дена. После долги години во завршната сметка за 2015-та година прв…

Повеќе...

Богатиот род ја намали цената на печурките

Богатиот род ја намали цената на печурките

Велешани собираат вргањ и јајчарка, а на берба оди и старо и младо. Одличната откупна цена во првите денови, која изнесуваше 230 денари за килограм, што одамна не се памети, е причината да се рашири гласот дека годинава има добра цена. Но, по големиот откуп, цената падна.

Повеќе...

Намален родот на модри сливи во Малеш и Пијанец

Намален родот на модри сливи во Малеш и Пијанец

Годинашниот род на модри сливи во регионот на Малеш и Пијанец е намален поради пролетните мразеви кои предизвикаа измрзнување на плодовите и овошките на некои насади и од 70 до 100 проценти. Во регионот на Малешевијата и Пијанец годишно се произведуваат над четири илјади тони сливи, но годинава се очекуваат околу 1000 тони.

Повеќе...

Лозарите бараат гаранции дека винарниците ќе им го исплатат родот

Лозарите бараат гаранции дека винарниците ќе им го исплатат родот

Винарниците да бидат како откупувачите на тутун, во иднина кога ќе купуваат грозје, да покажат дека имаат пари на сметката или обезбедени кредити за плаќање на родот од лозјата. Ова е единственото решение за надминување на повеќегодишниот проблем што лозаро-производителите го имаат со нередовната исплата на грозјето, вели лидерот на лозарите Љупчо Аризанов.

Повеќе...