Се зголемува продажбата на трактори во Европа, Хрватска води

Се зголемува продажбата на трактори во Европа, Хрватска води

Во 30 Европски земји, регистрирани се вкупно 161 235 трактори, што претставува зголемување за 12,8 %, во однос на 2016 година. На европскиот пазар, минатата година забележано е зголемување на продажбата на трактори со кулминација во декември 2017 година. Од Европската комисија за земјоделска механизација (CEMA), тоа го објаснуваат со новите технички барања за тракторите кои започнаа да се применуваат од оваа година. Барањата се однесуваат на различни аспекти, како на пример во осветлувањето и…

Повеќе...

60 тони велешки млад кромид на пазарот во Хрватска

60 тони велешки млад кромид на пазарот во Хрватска

Вкупно 60 тони млад кромид се извезени од велешко Башино Село за Хрватска. Како што информираа производителитеВелешкиот млад кромид на пазарот во Хрватска, годинава се извезени пет шлепери од по 12 тона или вкупно 60 тона млад кромид. Тие изјавија дека само делумно се задоволни од извозот иако откупувачот веднаш им исплатил. Цената, според нив, била далеку пониска споредено со лани. Споредено со минатата година, кога беа извезени десет шлепери, годинава извозот е двојно помал….

Повеќе...

Хрватска и Бугарија имаат најлош стандард во ЕУ

Хрватска и Бугарија имаат најлош стандард во ЕУ

Хрватска и Бугарија се единствените членки на ЕУ каде што куповната моќ на граѓаните е за 40 отсто пониска од просечната куповна моќ во ЕУ. Паритетот на куповната моќ во Хрватска веќе три години се држи на 59 отсто од просекот во ЕУ, Бугарија се зголеми на 53 отсто, додека Романија ја престигна Хрватска за два проценти и нејзината куповна моќ е 61 отсто од просекот. Во три години најголемо поместување на куповната моќ е…

Повеќе...

Платежните агенции на Македонија и Хрватска потпишаа Меморандум за соработка

Платежните агенции на Македонија и Хрватска потпишаа Меморандум за соработка

Македонија и Хрватска ги разгледуваат можностите за приватни инвестиции во земјоделството и за олеснување и унапредување на трговската размена со земјоделско-прехранбени производи.

Повеќе...

Колку пари нудат Хрватите за берба на јаболка?

Колку пари нудат Хрватите за берба на јаболка?

Во Хрватска на берачите на јаболка им нудат по 17 куни од час, пишува Глас Славонија. Тие имаат шанса да склучат договор за работа, а се нуди и платен превоз. Но, цената од 17 куни за работен час се смета за ниска и за тоа има критики на социјалните мрежи, поради што работници за оваа работа има малку. „Во овоштарник сме по 10 часа, температурата е 40 степени, а време за одмор нема. Кој не…

Повеќе...

МЗШВ ќе достави нота до Хрватска за стопирање на новиот Правилник за увоз на овошје и зеленчук

МЗШВ ќе достави нота до Хрватска за стопирање на новиот Правилник за увоз на овошје и зеленчук

  Со новиот Правилник што го донесе Хрватска за увоз на овошје и зеленчук, значајно се зголемуваат трошоците при извоз на македонското свежо овошје и зеленчук, што ќе влијае врз зголемување на крајната цена на чинење на производот. Со такви зголемени цени, македонското овошје и зеленчук ќе бидат неконкурентни на пазарот. Република Хрватска, го донесе новиот Правилник за инспекциски надзор и контрола за усогласеност на овошјето и зеленчукот со пазарните стандарди на 15.07.2017 година. Со…

Повеќе...

ОВА ВАЖИ И ЗА МАКЕДОНИЈА: Хрватска ги зголеми увозните давачки за овошјето и зеленчукот

ОВА ВАЖИ И ЗА МАКЕДОНИЈА: Хрватска ги зголеми увозните давачки за овошјето и зеленчукот

Хрватска ги зголеми увозните давачки за овошјето и зеленчукот од повеќе држави меѓу кои е и нашата земја. За таа цел Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина од Брисел ќе побараат помош за да се дејствува на Хрватска. Особено за увозот од Македонија, Србија и Босна и Херцеговина, според промените во инспекцискиот надзор, наместо 12 евра, ќе се наплаќа по 270 евра за контрола на поединечниот производ, што значи дека ако во еден…

Повеќе...

Во Хрватска годишно се произведуваат 3,4 милиони хектолитри пиво

Во Хрватска годишно се произведуваат 3,4 милиони хектолитри пиво

Според потрошувачката на пиво Хрватска така се наоѓа на високото осмо место во ЕУ. Од друга страна, без туристичката потрошувачка, потрошувачката на пивото би изнесувала околу 64 литри по глава на жител, според кое Хрватска би била на 20 место во ЕУ. Во Хрватска годишно се произведуваат 3,4 милиони хектолитри пиво, што домашната пивска индустрија ја вклучува на 22 место по производство во Европската унија, додека вкупната годишна потрошувачка на пиво на хрватскиот пазар, во…

Повеќе...

Хрватите добија аутлет за храна- пониски цени и од 90%

Хрватите добија аутлет за храна- пониски цени и од 90%

Загреб доби уште една аутлет продавница за храна во која се продава храна пред истекот на рокот на употреба, поевтина дури и од 90 отсто, пишува Јутарњи лист. Се работи за продажба на храна која трговските центри и фабриките поради различни причини не успеале да ја продадат. Продавницата се простира на 300 квадратни метри и на полиците се наоѓа вишок роба, оштетени производи и храна пред истек на рокот. Во новоотворениот аутлет се нудат месни…

Повеќе...

Цветков: Не се размислува за реципрочни мерки кон Хрватска

Цветков: Не се размислува за реципрочни мерки кон Хрватска

Проблемот со извозот на вино во Хрватска се следи поради што се одржани средби и со Министерството за надворешни работи, како и со Секретаријатот за европски прашања. – Засега нема посериозни пречки за извоз на вино во Хрватска, потенцира министерот Цветков Само една винарија од Македонија засега има проблем со извоз на хрватскиот пазар, соопшти денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков. Како што информира, визбите – извозници на состанок минатата недела му…

Повеќе...

НЕМА КОНТРА МЕРКИ ЗА ХРВАТСКА: Винариите оставени сами да се борат!

НЕМА КОНТРА МЕРКИ ЗА ХРВАТСКА: Винариите оставени сами да се борат!

Македонија нема да воведе контра мерки за увозот на хрватски производи. Состојбата не била толку алармнтна, вели министерот за земјоделство,шумарство и водостопантво Михаил Цветков. Но, посочува дека повторно ќе побараат од Хрватска да го намали рокот за чување на увозното вино во магацин до пуштање во промет. Деновиве винарските визби имаа средба со Цветков на која ги образложиле новите одредби од хрватскиот Правилник за увоз на вино од трети земји меѓу кои е Македонија, и…

Повеќе...

Јајцата во Хрватска содржат антибиотик, енрофлоксацин

Јајцата во Хрватска содржат антибиотик, енрофлоксацин

Министерството за земјоделство во Хрватска потврди дека е утврдено дека јајцата кои се дистрибуирани на шест места содржат енрофлоксацин. Се работи за антибиотик кој кокошките несилки не смеат да го примаат. Иако антибиотикот е изолиран и во јајцата е во ниски количини и како таков не е штетен по здравјето, тоа не го намалува фактот дека на тој начин бактериите во нашиот организам се навикнуваат на антибиотикот и стануваат резистентни.   вечер

Повеќе...

Хрватска лани извезла 93 тони вино во Србија

Хрватска лани извезла 93 тони вино во Србија

Во истиот период увозот од Србија бил количински дупло поголем и изнесувал дури 189 тони. Хрватска во текот на првите девет месеци во 2016 година во Србија извезе 93 тони вино во вредност од околу половина милион евра. Во истиот период увозот од Србија бил количински дупло поголем и изнесувал дури 189 тони, но вредноста на увозот била за половина помала и изнесувала 252.771 евра.   инфо.мк

Повеќе...

ХРВАТСКА – МАКЕДОНИЈА: Во виното е вистината, ама тука некој лаже!

ХРВАТСКА – МАКЕДОНИЈА: Во виното е вистината, ама тука некој лаже!

Условите за увоз на наливно и вино во пластична амбалажа се еднакви за сите земји, тврдат од хрватската амбасада во Македонија. Оттаму се децидни дека нема никакви тарифни бариери за увозот на македонско вино и не гледаат потреба Македонија да воведе контрамерки за увоз на хрватските прозводи. „Со новиот Правилник кој стапи на сила на 06.12.2016 година се пропишува единствена постапка во контролата на вино при пуштање  на вино во промет. Со овој правилник постапките…

Повеќе...

Во Хрватска е регистриран птичји грип

Во Хрватска е регистриран птичји грип

Птичји грип (вирусот Х5Н1) е регистриран и во североисточниот дел на Хрватска во близина на унгарската граница, јави ТАСС, повикувајќи се на Министерството за земјоделство на Хрватска. Според Министерството нема опасност од ширење на вирусот. Преземени се санитарни мерки, а во селото Крижница е воведен карантин.  

Повеќе...

Забрана за увоз на птици и живинско месо и од региони на Хрватска

Забрана за увоз на птици и живинско месо и од региони на Хрватска

  Агенцијата за храна забрани увоз и транзит на живина и диви птици, но и на производи и нуспроизводи од нив од региони во Хрватска. Забраната доаѓа една недела откако таа беше донесена и за области во Унгарија и Полска. Увозот се забранува заради заштита од внесување на вирусот на високопатогена авијарна инфлуенца или птичји грип. За Хрватска потенцијална опасност доаѓа од фарми што потекнуваат од вуковарско-сремската област во Хрватска. За Унгарија е спорен регионот…

Повеќе...

„Ајварката“ и другите домашни сорти треба да бидат одобрени во Бугарија, Романија или Хрватска

„Ајварката“ и другите домашни сорти треба да бидат одобрени во Бугарија, Романија или Хрватска

Управата за семе и саден материјал ги известува сите фирми што сакаат да ги запишат сортите во национална сортна листа или Европскиот заеднички каталог на сорти да ги испитаат сортите во поглед на различноста, еднообразноста и стабилноста. Ова практично значи да го добијат ДУС-сертификатот во овластена институција од страна на УПОВ и СПВО – меѓународни организации, во која било држава на ЕУ.

Повеќе...

Хрватите со рекордно производство на мандарини – се плашат дека нема кој да ги купи

Хрватите со рекордно производство на мандарини – се плашат дека нема кој да ги купи

На пазарот ќе се појават 85.000 тони мандарини, односно 15.000 тони повеќе од рекордната 2013 година, а според оптимистичката прогноза, ќе се наберат дури 95.000 тони од неретванската мандарина.

Повеќе...

Македонските овчари во Хрватска, а албанските во Македонија

Македонските овчари во Хрватска, а албанските во Македонија

Сопствениците на бачилата велат дека недостигот од овчари не се решил ниту со помошта од државата, која ја субвенционира овчарската плата, ниту со зголемувањето на платата што ја добиваат овчарите, a се движи од 300 до 400 евра месечно.

Повеќе...

Заврши извозот на млад кромид од велешко Башино Село за Хрватска

Заврши извозот на млад кромид од велешко Башино Село за Хрватска

Башино Село со околу 200 куќи и околу илјада жители се занимава со производство на млад кромид. Кромидот порано се извезуваше и во Србија, Косово, Бугарија, Албанија,како и дел во Украина и Русија.

Повеќе...

Хрватска „Агрофруктис група“ купи три македонски фирми

Хрватска „Агрофруктис група“ купи три македонски фирми

Станува збор за компаниите „Вант“ од Струмица, „Еуро-агрија“ од Ново Село и „ВБА-футура“, повторно од Струмица, кои годишно откупуваат околу 20.000 тони свежо овошје и зеленчук со пазарна вредност од над 7 милиони евра.

Повеќе...
1 2